Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Prioriter hvad der er vigtigst for dig i livet

21. september 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: En glidende overgang fra arbejdsliv til pensionisttilværelse er godt men vær indstillet på konsekvenserne.

Kan man som seniorleder arbejde færre timer for at få tid til børnebørnene uden at miste spændende opgaver, eller må man bare acceptere, at nedtrapning har konsekvenser? Afdelingslederen Karen på 62 befandt sig i det dilemma i sidste uge på business.dk.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen mener, at det kan være rigtig godt for lederen at trappe ned i tid, inden hun starter på pensionisttilværelsen, som kan være helt anderledes end arbejdslivet. Men han påpeger samtidig, at en nedtrapning ofte vil have en eller anden form for konsekvens for arbejdsopgaverne.

LÆS OGSÅ: Ledere tager stilling til medarbejderes personlige problemer

- For manges vedkommende er en stor del af deres identitet forbundet med arbejdet. Hvis man har lyst og økonomien tillader det, kan det være en god idé at lave en glidende overgang til pensionisttilværelsen. Men Karen må gøre op med sig selv, hvor meget tiden med børnebørnene egentlig betyder. For hun kan ikke forvente, at hun kommer til at stå først i køen til nye spændende opgaver, siger Flemming Andersen.

Er man en værdsat arbejdskraft, som har været ansat længe, vil man naturligvis have noget stående på ”good-will kontoen”, som gør at chefen vil være imødekommende

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen

LÆS OGSÅ: Tag værdierne med på jobbet

Chefen bestemmer, hvilke opgaver Karen skal udføre inden for den reducerede arbejdsuge, men Karens anciennitet giver hende muligvis lidt mere snor, påpeger Flemming Andersen.

- Er man en værdsat arbejdskraft, som har været ansat længe, vil man naturligvis have noget stående på ”good-will kontoen”, som gør at chefen vil være imødekommende. Men chefen er også nødt til at tage hensyn til de yngre, fuldtidsarbejdende kollegaer, som også skal sikres gode udviklingsmuligheder, siger ledelsesrådgiveren. Som derfor anbefaler løsning nummer 1, hvor Karen trapper ned i tid og accepterer, at hun muligvis går glip af nogle spændende opgaver. Chefen bør dog tage en snak med Karen om, hvordan de sikrer, at hendes kompetencer udnyttes bedst muligt, mener Flemming Andersen.