Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Populært ledelsesværktøj kritiseres i stærke vendinger

07. september 2015

Danske ledere har taget varmt imod Otto Scharmer og hans spirituelt inspirerede tilgang til ledelses- og organisationstænkning, Teori U. Men det er på flere punkter et problematisk ledelsesredskab, som man bør være varsom med at anvende, advarer to organisationspsykologer i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

- Vi mener, at ledere skal være varsomme med spirituelt inspirerede perspektiver som Teori U, fordi de kan forlede os til at tro, at den organisatoriske magt er forsvundet. Men Teori U fjerner ikke magten. Den gør magten usynlig og dermed paradoksalt nok mere potent, skriver Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard.

Otto Scharmer blev senest mødt af en begejstret skare af ikke mindst danske ledere og tilhængere, da han holdt oplæg om Teori U på AOM, verdens største ledelseskonference, der netop er afholdt i Vancouver. Og den danske ledelsesguru Steen Hildebrandt har kaldt Scharmers bog om U-teorien: ”Dette årtis vigtigste bog indenfor ledelses- og organisationsteori.”

Man fjerner den ydre kontrol – og erstatter den med en indre kontrol, som er langt vanskeligere at undslippe. Kan man ikke nå at løse sine opgaver, oplever man det som sin egen skyld

Psykologerne Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard

Organisatorisk herredømme

- Vores påstand er, at Teori U fungerer som en moderne magtform, der styrer mennesket til at styre sig selv, og etablerer en organisatorisk herredømmetilstand, der afskriver enhver mulighed for kritik, skriver Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard.

Kritikerne er blandt andet stærkt skeptiske over for teoriens opmuntring til, at medarbejdere realiserer sig selv via arbejdet:

- Man fjerner dermed den ydre kontrol – og erstatter den med en indre kontrol, som er langt vanskeligere at undslippe. Kan man ikke nå at løse sine opgaver, oplever man det som sin egen skyld: Man må arbejde mere og hårdere – med sig selv, forklarer psykologerne.

LÆS OGSÅ: Nøglen til god ledelse anno 2015

Et andet kritikpunkt er Teori U’s fokus på at sætte sig fri af fortiden for at bryde med vanetænkning og træffe innovative beslutninger. Sidst men ikke mindst finder de to organisationspsykologer det bekymrende, at Teori U eliminerer enhver mulighed for kritik ved at kategorisere skepsis som ”modstand mod forandring”.

Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard opfordrer i artiklen i Ledelse i Dag ledere til at forholde sig til magt som et uafviseligt vilkår, som bør være synlig i organisationen. Som leder har man ansvar for at tage magten på sig og samtidig efterlade rum til kritik og uenighed.