Mit Lederne

Nyheder

Personlige kompetencer vejer tungest, når ledere bliver ansat

19. marts 2018

Det er de personlige egenskaber og kompetencer, som vejer tungest, når ledere i Danmark bliver tilbudt ansættelse – i hvert fald, når lederne selv skal vurdere baggrunden for ansættelsen i det nuværende job. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 3.390 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, mener 91 procent af de adspurgte ledere, at de personlige egenskaber/kompetencer havde ”stor” eller ”meget stor betydning” for, at der blev lagt en ansættelseskontrakt foran lederen. Næsten lige så mange af de adspurgte, 84 procent, vurderer, at de faglige kvalifikationer havde stor/meget stor betydning, mens 71 procent tror, at erfaring på området også vejede tungt.

Det er min oplevelse, at det for nogle ledere faktisk giver bagslag i jobsøgningssammenhæng og i opbygning af CV´er, hvis de vælger at flashe deres uddannelsesbaggrund i stedet for at sælge sig selv på kvalifikationer, erfaring og personlige egenskaber

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Michael Uhrenholt

Til gengæld har den uddannelsesmæssige baggrund mindre stor betydning. Kun hver tredje leder, 31 procent, vurderer, at de uddannelser, der er i bagagen, havde stor/meget stor betydning for, at de blev tilbudt det nuværende job.

At lederne ikke selv tilskriver uddannelse mere værdi, er der ifølge teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt flere forklaringer på.

- Jeg kan godt nikke genkendende til, at når man først er kommet igennem nåleøjet og har fået jobbet, sidder man tilbage med oplevelsen af, at det først og fremmest er lykkedes på grund af de kompetencer og erfaringer, man har med sig, og den personlighed, som samtalerne har afspejlet. Men det er værd at huske, at uddannelse er en særdeles væsentlig faktor i forløbet op til samtalerne. Uddannelse spiller i allerhøjeste grad ind som en vigtig sorteringsmekanisme, når virksomheden har fået måske 100 ansøgninger og vælger de otte eller ti ud, som virksomheden gerne vil se til en samtale, pointerer Michael Uhrenholt.

LÆS OGSÅ: Boom i brugen af test før ledere bliver ansat

- Derudover, tilføjer Michael Uhrenholt, handler det meget om, hvor erfaren man er, hvor langt man er i lederkarrieren og hvor meget branchekendskab, man har. Erfaring kan i mange tilfælde opveje manglende eller støvet uddannelse – og det er min oplevelse, at det for nogle ledere faktisk giver bagslag i jobsøgningssammenhæng og i opbygning af CV´er, hvis de vælger at flashe deres uddannelsesbaggrund i stedet for at sælge sig selv på kvalifikationer, erfaring og personlige egenskaber.

Undersøgelsen om rekruttering offentliggøres i sin helhed senere på foråret.