Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Personaleansvar afholder mange unge fra lederkarriere

16. januar 2017

Det er især manglende lyst til at have personaleansvar, som afholder mange unge fra at stile efter en lederkarriere. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne om unges lederambitioner baseret på svar fra 1.012 unge i alderen 18 til 30 år.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, er 19 procent af de unge helt sikre på, at de vil være leder på et tidspunkt, mens 48 procent måske vil gå efter et ledelsesansvar. Hver fjerde, 26 procent, har derimod gjort op med sig selv, at de ikke har ambitioner om at blive leder.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Unge mener at familieliv og lederjob kan gå hånd i hånd 

Og når man dykker ned i, hvad årsagerne er til ikke at ønske et lederjob, kommer manglende lyst til personaleansvar ind som nummer ét. 41 procent af de unge, der ikke vil være leder, peger på, at de ikke ønsker personaleansvar. 34 procent angiver, at det som leder er svært at få plads til både familie- og fritidsliv, og lige så mange ønsker ikke at have ansvar for økonomi og budgetter.

Måske har de som ungarbejdere selv oplevet ledere, der i en travl hverdag har svært ved at finde tid til at lytte til medarbejderne

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Til gengæld handler den manglende lyst til ledelse ikke om privatøkonomiske hensyn. Kun syv procent angiver således, at de mener, at lønnen som leder er for lav i forhold til, hvor meget man skal forvente at arbejde.

LÆS OGSÅ: Unge ledere arbejder også når de har fri

- Når mange af de unge peger på, at de ikke ønsker personaleansvar og derfor fravælger at blive leder, kan det blandt andet skyldes begrænset viden om dels, hvad det konkret vil sige at have personaleansvar og dels, hvor meget den del af jobbet typisk fylder for ledere. Men det kan også handle om de oplevelser, de unge selv har haft som medarbejdere. Måske har de som ungarbejdere selv oplevet ledere, der i en travl hverdag har svært ved at finde tid til at lytte til medarbejderne, siger Michael Uhrenholt, ledelsesrådgiver hos Lederne.

Personaleansvar bliver en dårlig samvittighed

Michael Uhrenholt oplyser, at de opgaver, som hører under personaleansvaret, for en lang række ledere er svære at nå.

- Mange lederjob er fagligt tunge og indbefatter mange driftsopgaver, og derfor hører jeg tit fra ledere, at personaleansvaret bliver en dårlig samvittighed. Ledelse handler i høj grad om at frigive personalets potentiale, og derfor kan det være frustrerende for lederne, hvis de ikke føler, de i det daglige har tilstrækkeligt med tid og overskud til at tale med og lytte til medarbejderne, siger Michael Uhrenholt.

Både for de unge kvinder og mænd er manglende lyst til personaleansvar topscorer på listen over årsager til ikke at ville være leder. For kvinderne er bekymringer for, om der er plads til både familie- og fritidsliv som leder nummer to på listen, mens manglende mod på økonomi- og budgetansvar er nummer to for mændene.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres i næste uge.