Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Papirarbejde blokerer for flere praktikpladser

06. juni 2016

Lederne på de danske virksomheder er glade for og godt tilfredse med sine lærlinge og elever – men mange ledere kunne godt ønske sig, at der blev skruet ned for bureaukratiet, når eleverne skal ansættes og oplæres. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i anledning af de igangværende trepartsforhandlinger, mener 30 procent af de ledere, som enten har eller har haft lærlinge/elever i praktik i virksomheden, at der er for meget papirarbejde og bureaukrati i forbindelse med virksomhedens ansættelse og oplæring af lærlinge og elever.

Undersøgelsen viser tydeligt, at hvis vi skal have held med at skaffe flere praktikpladser, skal der luges ud i regler og bureaukrati.

Formand for Lederne Svend Askær

- Lederne er generelt positivt stemt over for lærlinge og elever, og det er ledernes vurdering, at de generelt begår sig tilfredsstillende på arbejdspladsen og er motiverede for at lære nyt. Men undersøgelsen viser tydeligt, at hvis vi skal have held med at skaffe flere praktikpladser, skal der luges ud i regler og bureaukrati. Ellers er det simpelthen for besværligt at ansætte og oplære lærlinge og elever på især de mindre virksomheder, fastslår formanden for Lederne Svend Askær.

LÆS OGSÅ: Stor velvilje blandt ledere til at ansætte flygtninge

Undersøgelsen viser samtidig, at en større pose penge vil kunne animere mange virksomheder til at skrue op for antallet af lærlinge/praktikanter. Hver tredje leder, 32 procent, fastslår, at højere økonomisk kompensation til virksomheder, der ansætter lærlinge og elever, "i høj/meget høj grad" kan medvirke til, at flere personer kan komme i praktik på den virksomhed, hvor respondenten er leder. 29 procent af de adspurgte ledere mener, at højere økonomisk kompensation "i nogen grad" vil have en direkte effekt på antallet.

Det er en rimeligt klar tilkendegivelse af, at en mere attraktiv økonomisk kompensation vil øge antallet af praktikpladser, og det er særdeles vigtigt at få antallet op.

Formand for Lederne Svend Askær

- Det er en rimeligt klar tilkendegivelse af, at en mere attraktiv økonomisk kompensation vil øge antallet af praktikpladser, og det er særdeles vigtigt at få antallet op. Erhvervsuddannelserne har tidligere været en glimrende indgang til en lederkarriere, og det skulle de gerne blive igen, siger Svend Askær.

LÆS OGSÅ: Hjemmeservice er et godt supplement

Han pointerer, at det er vigtigt at sikre, at en erhvervsfaglig uddannelse ikke betragtes som en karrieremæssig blindgyde. Derfor handler trepartsdrøftelserne ifølge Ledernes formand ikke bare om flere praktikpladser til de unge, men i høj grad også om at få fortalt, at der er en karrierevej for de unge, som vælger en erhvervsfaglig uddannelse.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov og baseret på svar fra 1.045 ledere.