Nyheder
10. oktober 2016
Partnerskabet ”Sammen om mental sundhed” lancerer en ny digital værktøjskasse, som skal bidrage til bedre mental sundhed på danske arbejdspladser. Værktøjskassen skal gøre det nemmere for ledere og medarbejdere at forebygge og håndtere mentale helbredsproblemer.
Knap seks ud af ti danskere kommer i løbet af arbejdslivet i berøring med mentale helbredsproblemer som stress, angst eller depression. Enten ser de det hos deres medarbejdere, kollegaer eller mærker det på egen krop. Det viser en ny undersøgelse gennemført for partnerskabet ”Sammen om mental sundhed”.
Derfor lancerer Sundheds- og Ældreministeriet, i samarbejde med blandt andre Lederne, en ny digital værktøjskasse, som giver adgang til viden om, hvordan ledere og medarbejdere kan forebygge, spotte og afhjælpe mentale helbredsproblemer såsom stress på arbejdspladsen.
- Mentale helbredsproblemer på arbejdspladsen er en udfordring, vi skal tage meget alvorligt. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen om at hjælpe de medarbejdere, som bliver ramt på psyken og har brug for en hjælpende hånd. Vi har nemlig et fælles ansvar for den mentale sundhed på vores arbejdspladser, siger Sophie Løhde, sundheds- og ældreminister.
Når det handler om stress, er arbejdspladsen altid en del af løsningen, også når stressen opstår som følge af hændelser i medarbejderens privatliv
Chefkonsulent hos Lederne, Signe Tønnesen
Særlige værktøjer til ledere
Den digitale værktøjskasse på www.mentalsundhed.dk har forskellige indgange, der passer til den enkeltes situation. Derfor er der også et særligt område til ledere, der har brug for viden om, hvordan mentale helbredsproblemer kan forebygges og konsekvenserne af dem mindskes. Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen sætter pris på, at arbejdspladser nu kan få ekstra støtte til at håndtere eksempelvis stress:
- Når det handler om stress, er arbejdspladsen altid en del af løsningen, også når stressen opstår som følge af hændelser i medarbejderens privatliv. Derfor er det også rigtig positivt, at ledere nu kan få støtte og hjælp fra den digitale værktøjskasse, siger Signe Tønnesen.
Hun peger på, at ledere har en meget central rolle i forebyggelsen og håndteringen af stress og andre mentale helbredsproblemer, fordi de har et stort handlerum på arbejdspladser.
LÆS MERE om stress og trivsel
Ledere skal arbejde med at forebygge, at stress udvikler sig til noget alvorligt. Men der ligger også en opgave i at forebygge, at sygefravær i forbindelse med mentale problemer fører til udstødelse fra arbejdsmarkedet. Det kræver en aktiv indsats at fastholde ramte medarbejdere, siger Signe Tønnesen.
Hun understreger samtidig, at ledere ikke kan stå alene med ansvaret for indsatsen omkring mentale helbredsproblemer:
- Lederen kan ikke løfte opgaven alene. Kollegaerne til personen, der er helbredspåvirket af stress, angst eller depression skal også støtte op om indsatsen. Samtidig er det vigtigt, at lederen har nogle fornuftige rammer for sin indsats og har opbakning fra den øverste ledelse i virksomheden, siger Signe Tønnesen.
Tre vigtige fakta om partnerskabet ”Sammen om mental sundhed”
Partnerskabet ”Sammen om mental sundhed” udspringer af satspuljeaftalen på psykiatriområdet 2014-2017
Lederne er sammen med en række organisationer en del af partnerskabet bag
Partnerskabet ”Sammen om mental sundhed” ledes af Sundheds – og Ældreministeriet