Nyheder
11. oktober 2016
World wide leadership handler om at være åben. Og det værste man kan gøre, er at tro, at ledelse er ledelse, uanset hvor i verden man befinder sig, mener både topchef og ledelsesekspert.
”Der findes ikke en opskrift på lederskab. Men skal du have succes som leder, skal du kunne lide at arbejde med mennesker. Og arbejder du internationalt, er det allervigtigste at lytte.”
Læs mere om Ledelsens Dag og tilmeld dig her
Sådan siger Helle Valentin, som er en af hovedtalerne ved Ledelsens Dag d. 24. november 2016. Som COO og Global Head of Operations på IBM’s milliardtunge satsning Watson Internet of Things, kender hun om nogen til internationalt lederskab – en af de største udfordringer, virksomheder står over for i dag.
Mens man i Danmark er løsningsorienteret, søger man i Sverige konsensus, og i Tyskland kan man være direkte konfliktsøgende. Så når man taler om World Wide Leadership, skal man passe på med at generalisere og tro, alle lande er ens.
Helle Valentin, Global Chief Operating Officer, Watson Internet of Things hos IBM
Succesfulde ledere i udviklede lande er meget forskellige fra succesfulde ledere i lande, der er i økonomisk vækst. I f.eks. Danmark og Benelux har man fokus på planlægning, visioner og strategi i sin ledelse, mens man i f.eks. Indien og Kina har fokus på produktion, udførelse og den enkeltes præstation. Men der er også afstikkere. USA har f.eks. ledere, der minder mere om indiske end danske, fordi samfundet er bygget på forestillingen om en ’rå individualisme’. Et af mange eksempler på at landets kultur er det allervigtigste at afkode, når man kaster sig ud i worldwide leadership.
Kilde: Forbes
Selv inden for Europa er der stor forskel
Gennem 20 år har Helle Valentin haft internationale lederposter i IT-virksomheder fra USA til Marokko – og senest har hun stået for forandringen af IBM’s forretning i Schweiz, Østrig og Tyskland, indtil hun for et halvt år siden rykkede til det globale hovedkontor i München.
”Jeg har altid skulle omstille mig. Det er nødvendigt, når man arbejder internationalt. Selv i Europa er der forskel på, hvordan man driver virksomheder,” siger Helle Valentin:
”Mens man i Danmark ifølge min erfaring er løsningsorienteret, søger man i Sverige konsensus. Og i Tyskland kan man være direkte konfliktsøgende. Så når man taler om worldwide leadership, skal man først og fremmest passe på med at generalisere og tro, alle lande er ens. Mennesker, personligheder og kulturer er involveret, og selv om man i USA er glade for the Scandinavian Way, er de det ikke i Japan. Man skal altid aflæse normerne og forstå, hvad der er vigtigt i det pågældende land og virksomhed.”
Flemming Poulfelt, professor i ledelse og strategi på Copenhagen Business School
Helle Valentin, Global Head of Operations på Watson Internet of Things hos IBM
Hvordan greb Helle Valentin det selv an?
Omstilling var i den grad nødvendigt, da Helle Valentin blev koncerndirektør i Tyskland, Østrig og Schweiz (IBM DACH, red.). Her skulle hun skabe en geografisk enhed med mere end 25.000 ansatte i tre separate lande, hvor fokus var en ny strategi og transformation.
Det første Helle Valentin gjorde var derfor at lave virksomhedssproget om fra tysk til engelsk, som i forvejen var IBM’s hovedsprog.
”Tyskerne er dygtige og flittige, men det tyske sprog er hårdt og kan skabe konflikter. Jeg var den eneste ikke-tysker i direktionen og ved at gøre engelsk til hovedsprog, var alle pludselig på udebane, og så skete der noget mentalt. Tonen ændrede sig og blev mindre konfliktsøgende,” siger Helle Valentin, der mener, at det kan være en fordel, at danskere tænker mindre hierarkisk – så længe man lytter først, enig eller ej:
”Samtidig gik jeg fra at være Frau Valentin til Helle, og dermed følte medarbejderne, at jeg kom tættere på dem. Med få ændringer viste jeg, at jeg forstod dem, og det blev nemmere for mig at lede dem – og det var helt afgørende for at kunne udføre transformationen.”
Danskere skal passe på med ”Made in Denmark – så er vi sikre på, at det dur”-tilgangen. I stedet skal vi tage inspiration med hjemmefra og lade os inspirere videre ude i verden
Flemming Poulfelt, professor i ledelse og strategi på CBS