Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Netværk gør vejen til jobsamtalen kortere

22. august 2016

Over halvdelen af de ledere, som har planer om at skifte job, bruger det private og professionelle netværk i bestræbelserne på at komme videre i karrieren. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne om jobskifte baseret på svar fra 2.064 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, er netværk særdeles anvendt af de ledere, som angiver, at de er enten aktivt jobsøgende eller overvejer at skifte job. 54 procent af lederne bruger aktivt det private netværk– eksempelvis venner og familie – til at afsøge mulighederne for et nyt job, mens 52 procent aktivt anvender det professionelle netværk i jobjagten.

Sekretariatsleder hos Lederne Kim Vestergaard Larsen, der har ansvaret for Danmarks største netværk for ledere, LederNetværk, betegner netværk som et oplagt redskab at anvende for ledere med jobskifteplaner. Men også et redskab, som skal anvendes med omtanke og fordrer en stor grad af tillid.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Fordomme blokerer for lederes sektorskift

For mange ledere er de medfølgende jobmuligheder et af de primære formål med at gå ind i netværk

Sekretariatsleder hos Lederne Kim Vestergaard Larsen

- Medlemskab af et eller flere netværk gør vejen til jobsamtale kortere og fører ofte til, at ledere får nyt job uden at have skrevet en formel jobansøgning. Så jeg er ikke overrasket over, at så stor en del af lederne i undersøgelsen angiver, at de i bestræbelserne på at finde nyt job bruger deres netværk. For mange ledere er de medfølgende jobmuligheder et af de primære formål med at gå ind i netværk, siger Kim Vestergaard Larsen.

Han forklarer, at der i netværkssammenhæng er to trin for ledere med jobskiftetanker.

- Dels bliver netværket brugt til at afsøge aktuelle eller kommende jobmuligheder. Det kan ske ved en åben tilkendegivelse af, at lederen er på udkig efter nye udfordringer, eller ved stille og roligt at opfange signaler om mulige jobåbninger. Og dels er der selve headhuntingen, hvor man som leder enten direkte rekrutterer en leder fra netværket til en ledig stilling eller anbefaler netværksmedlemmet til en lederkollega, som skal til at ansætte en ny leder, siger Kim Vestergaard Larsen.

Kræver stor grad af tillid
Sekretariatslederen understreger, at tillid er et nøgleord, når det gælder brugen af netværk i bestræbelserne på at finde nyt job.

- Uanset, om man er aktivt jobsøgende eller overvejer at skifte job, har man brug for at en meget stor grad af tillid og fortrolighed. Man skal have tillid til, at den eller de personer, man fortæller om sine karrieredrømme, behandler den viden med diskretion. Og når man som leder går ind og anbefaler en netværkskollega til et ledigt job, skal man have tillid til, at man åbner døren en leder med de rette personlige og faglige kompetencer, pointerer Kim Vestergaard Larsen.

Hele undersøgelsen om lederes jobskifte offentliggøres i midten af september.