Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Nepotisme er ødelæggende for tilliden

28. juni 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Offentlige ledere skal være deres ansvar bevidst og ikke lade personlige relationer få indflydelse på deres dømmekraft.

I sidste uges dilemma på business.dk var lederen Torben i tvivl om, hvor langt han kan gå for at få sin nevø ansat i en stilling som HR-konsulent i styrelsen, hvor Torben selv er underdirektør. Stillingen skal besættes så hurtigt som muligt, og nevøen har kvalifikationerne og kan starte når som helst. Torben overvejer at undlade at slå stillingen op eller slå den op, men alene indkalde nevøen til samtale.

Erhvervsjurist og teamchef hos Lederne Jakob Bork forklarer, at lønnede stillinger i det offentlige altid skal slås op, medmindre stillingen falder ind under de såkaldte undtagelsesregler. For eksempel, hvis en stilling er under et års varighed.

I det offentlige har man rigtig mange ”ordentlighedsregler.” De er lavet for at sikre god forvaltning og ikke mindst bevare tilliden til det offentlige

Erhvervsjurist og teamchef hos Lederne Jakob Bork

- Men der er faktisk ikke regler for, hvor mange man skal indkalde til samtale. Kravet er, at man i rekrutteringen ikke fremmer egne interesser. Der skal foretages en saglig og objektiv vurdering af kandidaterne. Hvis det virkelig kun er nevøen, der matcher stillingen, så er det i orden kun at indkalde ham. Men oftest vil man jo have en håndfuld egnede kandidater, som alle bør have chancen for at komme til jobsamtale, siger Jakob Bork.

LÆS OGSÅ: Brug for ny viden om offentlige lederes udfordringer

Han anbefaler klart løsning nummer tre, hvor Torben giver sin nevø et tip om, at stillingen er blevet slået op, og at han kan søge den på lige fod med andre. Der er nemlig gode grunde til, at man har regler for at undgå nepotisme i det offentlige.

- I det offentlige har man rigtig mange ”ordentlighedsregler.” De er lavet for at sikre god forvaltning og ikke mindst bevare tilliden til det offentlige. Det er borgernes følelse af retssikkerhed, der er på spil, og derfor må ledere ikke handle på en måde, hvor de kan mistænkes for at fremme egne interesser, siger Jakob Bork.