Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mor er den bedste i verden

09. januar 2017

Både, når det gælder unges valg af uddannelse og overvejelserne om den fremtidige karriere, er mor den bedste i verden at tale med. Især de unge kvinder har mor øverst på hitlisten over foretrukne sparringspartnere. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne om unges lederambitioner.

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 1.012 danskere i alderen 18 til 30 år, vil 54 procent af de unge tale med– eller har allerede talt med – deres mor, når det gælder valg af uddannelse. Fædrene kommer med 44 procent ind på en 2. plads, mens henholdsvis 38 og 34 procent peger på venner og studievejleder/lærere som de bedste at tale valg af uddannelse med.

Mønstret er det samme, når de unge skal pege på, hvem de helst vil drøfte den fremtidige karriere med. 49 procent peger på deres mor som den, de vil tale med eller allerede har talt med om karriereovervejelser, efterfulgt af faderen (43 procent), kæreste/ægtefælle (41 procent) og venner (38 procent).

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Unge mener, at familieliv og lederjob kan gå hånd i hånd

Både, når det gælder valg af uddannelse og karriereovervejelser, er der en klar tendens til, at de unge kvinder i markant højere grad end de unge mænd foretrækker at bruge deres mor som sparringspartner. Blandt mændene deler mor og far duksepladsen.

Når mor er den foretrukne at tale både uddannelse og karriereovervejelser med, er det givetvis et udtryk for, at moderen i mange familier fortsat er den samlende person

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Moderen er den samlende person
Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt mener, at tallene understreger det kønsrollemønster, som stadig er gældende i en lang række danske hjem.

- Når mor er den foretrukne at tale både uddannelse og karriereovervejelser med, er det givetvis et udtryk for, at moderen i mange familier fortsat er den samlende person og nok også den af forældrene, som flest af de unge oplever viser mest forståelse og empati. Men det er værd at hæfte sig ved, at det især er kvinderne, som helst vil tale med deres mor, og at der generelt helt tydeligt er et større behov hos kvinderne for at søge sparring og rådgivning om uddannelse og karriere. Meget symptomatisk har markant flere unge mænd end kvinder slet ikke har haft behov for at tale med nogen om hverken deres uddannelse eller karriereovervejelser, pointerer Michael Uhrenholt.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Hver femte ung vil være leder

Ifølge undersøgelsen svarer 17 procent af de unge mænd mod ni procent af kvinderne, at de ikke har haft behov for at tale med nogen om valg af uddannelse. På karriereområdet har 12 procent af mændene mod kun fem procent af de unge kvinder ikke følt behov for at sparre med nogen.

- Det samme mønster ser vi blandt ledere. Markant flere kvindelige end mandlige ledere søger rådgivning om eksempelvis lederkarrieren og trivsel, siger Michael Uhrenholt.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere i januar.

Outplacement