Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Mødedeltagere kommer for sent og sms'er under møder

19. oktober 2015

Spillereglerne er klare, når det gælder mødekulturen på danske virksomheder: Man skal komme til tiden og have fokus på mødets indhold – ikke på sin smartphone. Trods den klare holdning sker det ifølge en ny undersøgelse fra Lederne tit, at mødedeltagere kommer for sent og har travlt med at sms'e under møder.

75 procent af de 2.189 adspurgte ledere fastslår, at det ikke er acceptabelt at komme for sent til møder. Men når lederne skal svare på, hvordan det står til med punktligheden, svarer 40 procent, at én eller flere deltagere "ofte" eller "hele tiden" kommer for sent til møder.

Henholdsvis 59 og 70 procent af lederne understreger, at det ikke er i orden at svare på telefonopkald eller e-mails/sms'er under møder. Men sker det alligevel "ofte" eller "hele tiden"? Ja, konstaterer 26 procent af lederne, når det gælder telefonopkald, og 29 procent, når det handler om mødedeltagere, som sidder og svarer på mails og sms'er.

Hvis man for eksempel venter en meget vigtig sms eller mail, er det en god idé fra mødets start at sige det til de øvrige mødedeltagere, så de er forberedte på, at man kan blive nødt til at holde øje med, hvad der tikker ind på telefonen, og at man måske bliver nødt til at forlade mødet kortvarigt.

Helle Bruun Madsen, ledelsesrådgiver hos Lederne

LÆS OGSÅ: Mange møder er overflødige

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen finder det problematisk, at det står så skidt til med mødedisciplinen.

- Hvis det bliver mere reglen end undtagelsen at komme for sent til møder, er det udtryk for mangel på respekt for de øvrige mødedeltagere. Det skaber irritation, undergraver mødelederens autoritet og kan føre til, at mødet trækker unødvendigt ud. Det kan også blive opfattet som manglende respekt, hvis man sidder med øjnene rettet mod sin smartphone under møder frem for at have øjenkontakt med de øvrige mødedeltagere. Derudover koster det uundgåeligt nærvær og fokus på mødets indhold, hvis man sidder og sender sms'er. Jeg synes derfor, at man skal lade smartphonen blive i tasken eller lommen under møder, siger Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Den frække dreng i klassen skal også overholde loven

Selvfølgelig kan der være undtagelser for reglerne, understreger Helle Bruun Madsen.

- Hvis man for eksempel venter en meget vigtig sms eller mail, er det en god idé fra mødets start at sige det til de øvrige mødedeltagere, så de er forberedte på, at man kan blive nødt til at holde øje med, hvad der tikker ind på telefonen, og at man måske bliver nødt til at forlade mødet kortvarigt, siger ledelsesrådgiveren.

Kun få udebliver uden afbud
Også når det gælder mødeledernes evner til at holde møder inden for den aftalte tidsramme, er der plads til forbedring. Flere end hver tredje leder, 36 procent, angiver, at det "ofte" eller "hele tiden" sker, at møder trækker længere ud, end det var aftalt. Til gengæld oplever kun 11 procent, at mødedeltagere tit udebliver fra møder uden at have meldt afbud.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere i oktober.