Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mange ledere og medarbejdere skal på skolebænken

29. maj 2017

Skolebænken venter på mange ledere og medarbejdere. Ifølge en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag, kalkulerer flere end hver fjerde virksomhed med at skrue op for uddannelsesbudgettet i 2. halvår af 2017, når det gælder både ledere og medarbejderes efteruddannelse.

26 procent af de 1.881 adspurgte ledere på virksomhederne forventer at, at der bliver mere efteruddannelse af ledere i 2.  halvår af 2017, 63 procent kalkulerer med et omtrent uændret niveau, mens 11 procent vurderer, at der sker et fald på lederuddannelsesområdet.

Når det gælder efteruddannelse af virksomhedens øvrige medarbejdere, er tendensen, at lidt flere forventer at skrue op og færre vil nedjustere. 29 procent af lederne svarer, at der er en stigning i vente, 62 procent siger status quo, mens kun otte procent forventer, at færre medarbejdere vil blive efteruddannet det kommende halve år.

Både i forhold til efteruddannelse af ledere og medarbejdere ligger forventningerne på næsten identisk niveau med Ledernes to seneste konjunkturundersøgelser.

Disse meldinger er et vink med en vognstang til de enkelte ledere og medarbejdere, men også til de uddannelsesansvarlige på virksomhederne i Danmark om, at vi har akut behov for en opkvalificering

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen er en varm fortaler for, at så mange ledere og medarbejdere som overhovedet muligt løbende får deres kvalifikationer forfinet og udvidet. Han mener, at der i 2. halvår af 2017 især bør være fokus på at få både faglærte og ufaglærte på skolebænken.

- Ifølge Undervisningsministeriets seneste opgørelse over deltagelse på arbejdsmarkedsuddannelserne er der sket mere end en halvering i uddannelsesaktiviteten fra 2010 til 2016 – og den udvikling går i den stik modsatte retning i forhold til det store behov, vi har for at få opkvalificeret faglærte så vel som ufaglærte, blandt andet på grund af indførelsen af ny teknologi, siger Thomas Christensen.

LÆS OGSÅ: Unge ledere har fået øjnene op for værdi af lederudvikling

Vink med vognstang til uddannelsesansvarlige
Ifølge konjunkturundersøgelsen forventer hver fjerde leder at skulle rekruttere arbejdskraft uden for Danmarks grænser i 2. halvår af 2017. Som hovedårsager peger lederne i undersøgelsen på, at det ikke er muligt at få den arbejdskraft, de ønsker, i Danmark, og at den udenlandske arbejdskraft har nogle kvalifikationer og kompetencer, som ikke p.t. kan skaffes i Danmark.  

- Disse meldinger er et vink med en vognstang til de enkelte ledere og medarbejdere, men også til de uddannelsesansvarlige på virksomhederne i Danmark om, at vi har akut behov for en opkvalificering af både ledere og medarbejderes kompetencer. Samtidig er det vigtigt at slå et slag for, at efteruddannelse især af ledere ikke behøver ske i et undervisningslokale i arbejdstiden. Markedet for uddannelser er meget fleksibelt ikke kun i forhold til indhold, men i høj grad også, når det gælder tid og sted, fastslår Thomas Christensen.

Konjunkturundersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.