Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Magt er et vilkår for ledelse

30. november 2015

Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard fastholder deres kritik af ledelsesteorien Teori U. Ledere må forholde sig til, at magt er et vilkår, skriver organisationspsykologerne i en ny artikel i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

Ledelse i Dag har lagt spalter til en livlig debat om den populære ledelsesteori. Med deres seneste indlæg lægger Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard nu op til at udvide debatten fra at være argumenter for og imod Teori U til en bredere debat om magt i nutidens organisationer. Som de skriver: ”Magten er, hvor vi mindst venter den”.

- Samtidens arbejdsliv kalder på nye ledelsespraktikker. Ingen tvivl om det. Den autoritære eller tyranniske leder er lige så lidt et moralsk idealbillede at genindføre, som denne ledelsesfigur ville være produktiv for vor tids organisatoriske virkelighed, skriver Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard.

Vi fastholder vores kritik af, at Teori U skjuler magten, og at ledere, der praktiserer Teori U, slipper for ansvaret for at vedkende sig magten.

Psykolog Joachim Meier og ph.d.-stipendiat Morten Kusk Fogsgaard

Skribenterne fastholder deres kritik af, at Teori U tillader ledere at vende blikket bort fra, at magt er et vilkår, man som leder skal forholde sig til.

De medgiver, at en af Teori U-fortalerne, Katrine Schumann, har ret i, at andre ledelsesteknologier også skjuler magten. Men det er ikke et argument for at frikende Teori U, mener Meier og Fogsgaard.

- Det faktum, at magtens ændrede former ikke kun knytter sig til Teori U, betyder ikke, at det af den grund bliver uvæsentligt, at Teori U skjuler magten. De problemstillinger, der omgiver magten og dens skjulte virkemåder i det moderne arbejdsliv, er væsentlige at belyse, kritisere og tage ansvar for, skriver Meier og Fogsgaard.

LÆS OGSÅ: Kritik af Teori U er en karikatur

På samme vis mener skribenterne ikke, at ph.d.-stipendiat på Roskilde Universitet Vicki Møberg Torp og leder af Teori U-uddannelsen i Odense Kommune Tina Bues argument i en artikel i Ledelse i Dag i september om, at magt mister sin betydning, når Teori U anvendes i praksis, er anvendeligt.

- Mens traditionel magt kan ses, måles og vejes, kommer vi til kort over for moderne magtbegreber, der ikke er umiddelbart synlige. Vi fastholder vores kritik af, at Teori U skjuler magten, og at ledere, der praktiserer Teori U, slipper for ansvaret for at vedkende sig magten, skriver Joachim Meier og Morten Kusk Fogsgaard i artiklen i Ledelse i Dag.

Læs hele artiklen

Ledelse i Dag