Mit Lederne

Nyheder

Mænd har størst chance for at blive topchef

28. august 2017

Over halvdelen af lederne i Danmark mener, at mænds muligheder for at blive topchef er bedre end kvinders. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, hvor flere end to tusinde ledere er blevet bedt om at komme med vurdering af mænd og kvinders chancer for at stryge helt til tops på karrierestigen.

52 procent af lederne svarer i den nye undersøgelse, at mænd har ”lidt” eller ”meget” bedre muligheder for at blive topleder i den private sektor i Danmark. 41 procent vurderer, at mænd og kvinder har lige gode muligheder for at blive øverstkommanderende. Kun én procent af de i alt 2.335 adspurgte ledere peger på, at kvinders muligheder er bedre end mændenes.

Kvinderne mangler i høj grad rollemodeller, der kan stå som eksempler på, at det at være kvinde ikke er en hindring for et toplederjob

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Ifølge direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris afspejler ledernes vurdering, hvordan sammensætningen i mange virksomheders direktioner ser ud i dag.

- I dag er fem ud af seks topledere i Danmark mænd, og det giver alt andet end lige et indtryk af, at mænd rent faktisk har bedre muligheder for at komme til tops. Vi har det med at forbinde dét at være topleder med nogle meget maskuline værdier, og kvinderne mangler i høj grad rollemodeller, der kan stå som eksempler på, at det at være kvinde ikke er en hindring for et toplederjob, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Familieliv blokerer for flere kvinder i ledelse

Mandsdomineret kultur i toppen af virksomheder

Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser, at markant flere kvinder end mænd mener, at mænds topchef-drømme har bedre chancer for at gå i opfyldelse end kvinders. 43 procent af kvinderne svarer i undersøgelsen, at mænd har ”lidt” bedre muligheder, mens en fjerdedel, 24 procent, mener, at mænd har ”meget” bedre muligheder. En stor andel af de mandlige ledere erklærer sig dog enige i kvindernes vurdering. 42 procent af mændene mener, at de som mænd har ”lidt” eller ”meget” bedre muligheder for en karriere som topleder.

- Det er virkelig tankevækkende, at så mange mænd mener, at deres muligheder for en topkarriere er bedre end kvinders. For hvad skyldes det? Er det fordi den mandsdominerede kultur i toppen af virksomhederne er så stærk, at selv mændene kan se, at det er et problem for kvinderne at komme frem? Det er i så fald dybt nedslående, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Virksomheder skal droppe maskulint blik på ledelsesdyder

Hun tror dog, at fremtiden tegner lysere for kvinder med toplederambitioner.

- Med den teknologiske udvikling ændrer lederrollen sig løbende, og jeg tror, at vi i fremtiden vil se en stor efterspørgsel på feminine kompetencer. Robotternes indtog på arbejdspladserne vil kalde på de kompetencer, som robotterne ikke selv er i besiddelse af. At være empatisk, kreativ, fleksibel og intuitiv vil blive mere eftertragtet, og selvom både mænd og kvinder kan besidde disse egenskaber, vil kvinderne måske i højere grad føle sig på hjemmebane i rollen som topchef, mener Bodil Nordestgaard Ismiris.  

Undersøgelsen om kvinder og karriere bliver offentliggjort i sin helhed senere på året.