Mit Lederne

Nyheder

Loyaliteten bør være hos nærmeste chef

23. august 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Indimellem befinder man sig i situationer, hvor man næsten ikke kan undgå at vælge side.

I sidste uges dilemma på business.dk befandt lederen Lars sig i en svær situation. Virksomhedens bestyrelsesformand havde bedt Lars komme op med en redningsplan for virksomheden, da bestyrelsen ville fyre Lars’ chef – den administrerende direktør. Få dage efter ændrer situationen sig. Bestyrelsen har valgt alligevel ikke at fyre direktøren, og Lars bliver usikker på, om han selv bliver afskediget. Lars ved ikke, om han skal gå til bestyrelsesformanden eller til sin chef - den administrerende direktør - med sine bekymringer.

For at kunne varetage sit job som underordnet i virksomheden, skal han ikke være del af en konflikt i bestyrelsen

Ledelsesrådgiver hos Lederne Bjarne Henning Jensen

- Lars befinder sig i en rigtig svær situation. Hvis han vælger at gå direkte til bestyrelsesformanden i håb om, at denne kan sikre Lars’ job, ødelægger han relationen til sin egen chef. Hvis han omvendt går til direktøren og fortæller om forløbet med bestyrelsen, risikerer han, at direktøren bliver sur over, at Lars ikke har fortalt ham om det tidligere, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Bjarne Henning Jensen.

LÆS OGSÅ: Ledere usikre på regler om fortrolige oplysninger

Ledelsesrådgiveren vil dog alligevel anbefale sidstnævnte løsning.

- Lars skal huske, at det er direktøren, som han skal have en hverdag til at fungere sammen med. Derfor må hans loyalitet være der. Desuden har bestyrelsesformanden handlet meget uheldigt i situationen. Han skulle slet ikke have fortalt Lars om planerne med at opsige direktøren, før han var helt sikker på, at han havde resten af bestyrelsen med sig, siger Bjarne Henning Jensen.

LÆS OGSÅ: Ledere skal bruge mere tid på at forstå problemerne

Han påpeger, at Lars’ situation er et tegn på, at der er splittelse i virksomhedens bestyrelsen.

- For at kunne varetage sit job som underordnet i virksomheden, skal han ikke være del af en konflikt i bestyrelsen. Han bør fokusere på relationen til den administrerende direktør. Hvis han får lov til at beholde jobbet, er det ham, som han kommer til at have mest med at gøre, og her er det vigtigt, at de har en gensidig loyalitet, fastlår Bjarne Henning Jensen.