Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Lønsedlen er pligtlæsning

03. februar 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Det kan være fristende at opfatte en fejl på lønsedlen som en lille bonus – men man skal være klar til at betale tilbage.

Selvom det er arbejdspladsen, der begår en fejl, kan for meget udbetalt løn hurtigt blive et problem for modtageren. Det konstaterer advokat Charlotte Steenberg, der er teamchef i ansættelsesret hos Lederne.

I sidste uges dilemma har laboratoriechefen Palle været til møde i banken og ved et tilfælde opdaget, at han gennem 12 måneder har fået 850 kroner for meget i løn om måneden.

Hvis Palle ikke fortæller om sin opdagelse nu, handler han i det, vi kalder ond tro. Han er altså bevidst om, at han drager fordel af en åbenlys fejl.

Charlotte Steenberg, teamchef i ansættelsesret hos Lederne

- Når beløbet ikke er større, kan det være fristende at tie stille med opdagelsen. Men jeg vil ikke anbefale det, for man har som lønmodtager pligt til at læse og kontrollere sin lønseddel, siger Charlotte Steenberg.

Palle kan heller ikke med retten på sin side beslutte, at han ikke vil betale de 12 gange 850 kroner tilbage:

- Det er op til Palles chef at afgøre. Chefen kan få problemer, hvis fejlen betyder, at der er afdelingsregnskaber, der ikke stemmer, siger Charlotte Steenberg.

LÆS OGSÅ: Sygdom behøver ikke stå i vejen for forfremmelse

Der kan dog være undtagelser, hvor man kan gøre krav på at beholde for meget udbetalt løn. Nogle overenskomstansattes løn er sammensat af så mange elementer, at det kan være svært at overskue, om det endelige beløb er korrekt. Og provisionsansatte, der har lønninger, der svinger meget fra måned til måned, kan også have en pointe i, at det er uigennemskueligt. Men som laboratoriechef har Palle sikkert en ganske gennemsnitlig lønseddel med en fast løn, der ikke varierer fra måned til måned, forklarer Charlotte Steenberg:

- Hvis Palle ikke fortæller om sin opdagelse nu, handler han i det, vi kalder ond tro. Han er altså bevidst om, at han drager fordel af en åbenlys fejl, siger Charlotte Steenberg.

LÆS OGSÅ: Vær ærlig med omtanke, når du giver referencer

Hun forklarer, at virksomheder – som udgangspunkt – kan kræve tilbagebetaling i fem år. Også selvom medarbejderen i mellemtiden har forladt arbejdspladsen.

- Derfor er der ingen vej udenom. Palle må gå til bekendelse og indstille sig på at betale tilbage, siger Charlotte Steenberg og anbefaler løsning nummer to.