Ledigheden stiger men der er gode nyheder fra Kina

Ledigheden er steget drastisk herhjemme som følge af corona-krisen, men det lysner i Kina

31. marts 2020

Af Niklas Praefke, cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation

Det føles lidt som at læse en gammel avis at tjekke dagens udgivelser fra Danmarks Statistik, hvor der blev offentliggjort nye tal for hhv. Danmarks BNP i fjerde kvartal 2019 og for ledigheden i februar. Ingen af tallene bærer endnu præg af den sundskrise og økonomiske krise, som vi står i netop nu. Til gengæld understreger tallene, at det var en dansk økonomi i god form, som blev ramt af Coronakrisen. Vi står således med et godt udgangspunkt for at klare os igennem krisen.

Dagens tal viser, at Danmarks økonomi i fjerde kvartal 2019 voksede med 2,4 pct., og at væksten især var trukket af en høj nettoeksport. Ledigheden var fortsat på 3,7 pct., som den mere eller mindre havde været i over et år. Det er det laveste niveau i ti år.

Men alting har en ende, og når tallene for de kommende måneder og kvartaler kommer, vil vi se en helt anden virkelighed. Vi kommer formentlig til at se den største månedlige stigning i ledighedstallene nogensinde, og tallene for marts hopper nok op på den forkerte side af 5 pct. Samtidig vil den økonomiske vækst gå fra plus til minus og vise et fald for i år. Hvor stor tilbagegangen for hele året bliver, er endnu for tidligt at sige. Prognoser kan være sjov læsning i disse tider, men de er præget af kæmpe usikkerhed i form af fx udviklingen i smitte- og sygedomsforløb - ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Et sted, hvor vi dog dagligt får dugfriske tal ind, er fra nytilmeldte ledige, som Beskæftigelsesministeriet opgør. De er ikke sammenlignelige med ovenstående tal fra Danmarks Statistik, men de giver et vigtigt billede af dansk økonomi fra dag til dag. De nye tal viser, at antallet af nytilmeldte ledige i går var 4.557. Det er 1.258 færre end sidste mandag men stadig knap 50 pct. flere, end vi ser på en tilsvarende mandag. Ledighedskøen steg samlet set med 4.030 personer, så den i alt er på 168.796 personer.

De seneste tal har givet et forsigtigt håb om, at der er faldet lidt mere ro på arbejdsmarkedet, hvor de økonomiske hjælpepakker har hjulpet virksomhederne med at kunne holde på deres ansatte, og hvor en gradvis åbning af samfundet også vil kunne dæmpe omfanget af afskedigelser.

Men det er for tidligt at konkludere, at arbejdsløsheden er under kontrol. Vi ser stadig en stigende ledighed, og vi kan meget vel se en ny bølge af fyringer her ved månedsskiftet.

Danskernes frygt kan blive selvopfyldende
Apropos ledighed viser en ny måling foretaget af Megafon for TV2, at hver femte i arbejde frygter at blive fyret som følge af Coronakrisen, og hver tredje er bekymret for sin privatøkonomi. Tallene er interessante og viser behovet for, at man politisk gør alt for at holde hånden under dansk økonomi. Frygten for egen privatøkonomi og for fyresedlen kan hurtigt blive selvopfyldende, hvis bekymringerne slår igennem på forbruget. Det vil presse virksomhederne, som kan blive tvunget til nye afskedigelser, hvilket blot vil øge bekymringerne. Og dermed har vi sat gang i en negativ spiral. Den negative spiral kan dog bremses via politiske tiltag, som fx styrker jobsikkerheden.

Antallet af fyringsvarsler slår rekord i Sverige
Det er ikke kun det danske arbejdsmarked, som er under pres. I går kom det frem, at der i Sverige indtil videre har været 36.800 fyringsvarsler i marts. Det er næsten dobbelt så mange som i den værste måned under finanskrisen, hvor 20.000 blev varslet om en fyring. Det er værd at bemærke, at stigningen sker, på trods af at Sverige har ført en langt mindre restriktiv politik i for nedlukning af samfundet og begrænsning af forsamlinger. Problemerne i Sverige risikerer også at smitte af på en i forvejen presset dansk økonomi, da Sverige er vores tredje største eksportmarked.

Positive nyheder fra Kina
Et andet vigtigt tal, som blev offentliggjort her til morgen, er det såkaldte PMI-indeks for Kina, som viser indkøbschefernes vurdering af bl.a. virksomhedernes produktion, ordrebeholdning og leveringstid. Efter at have ramt historisk lave niveauer i februar, bød tallene for marts på et comeback, hvor tallet for industrien steg fra 35,7 til 52, mens serviceindekset steg fra 29,6 til 52,3. Et tal på over 50 viser, at der er fremgang i økonomien. Det er således en af de første fingerpeg om, at verdens andenstørste økonomi igen er på vej op i gear efter Coronavirussen.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at indkøbscheferne i deres vurderinger bliver bedt om at sammenligne situationen med måneden før. Her var store dele af den kinesiske produktion lukket ned, og derfor er det ganske naturligt, at vi nu ser en fremgang i PMI, når Kina igen åbner op. Det siger dermed intet om, at Kina er tilbage på fuld kapacitet. Men lidt positivt nyt er det trods alt.