Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Mit Lederne

Nyheder

Lederudvikling betaler sig

15. oktober 2015

Investering i lederudvikling giver bedre ledere, og det viser sig på bundlinjen. Det er konklusionen på den nyeste store undersøgelse om ledelse og performance i danske virksomheder. Desværre er det langt fra alle ledere, der deltager i lederudviklingsforløb, fortæller Ledernes uddannelseschef Thomas Christensen.

Virksomheder, der har stort fokus på god ledelse, lederudvikling og -evaluering, performer markant bedre end dem, der ikke har. Det skyldes, at ledere, der udvikler sig løbende, skaber større overskud, højere effektivitet, lavere sygefravær og højere medarbejdertilfredshed. Det viser undersøgelsen "God ledelse og performance i danske virksomheder", som Lederne og Aarhus Universitet står bag.

- Der er bred enighed om, at efteruddannelse er en god idé. Det hænger bare ikke sammen med virkeligheden, som er, at langt fra alle ledere deltager i et lederudviklingsforløb af den ene eller anden slags. Især kniber det for ledere i private virksomheder. Det er ærgerligt, fordi virksomhederne går glip af nye kompetencer, som lederne ellers kunne bringe i spil til gavn for arbejdspladsen, siger uddannelseschef hos Lederne, Thomas Christensen.

LÆS OGSÅ: Undersøgelsen "God ledelse og performance i danske virksomheder"

Fra skåltale til tvivl
Det er nemt nok at holde skåltalen om, at lederudvikling fører til bedre ledere, der batter på bundlinjen. Det er en anden sag, når regningen rent faktisk skal betales, er erfaringen fra Ledernes uddannelsesafdeling, der rådgiver ledere om lederuddannelse. Så melder tvivlen sig hos virksomhederne: Kan det nu betale sig? Hvad får virksomheden ud af det?

- Lederudvikling er en proces, der giver afkast over tid. Øget performance kommer selvfølgelig ikke af sig selv. Forudsætningen er, at virksomheden og den enkelte leder afstemmer forventninger til ressourceforbrug og udbytte af forløbet, og at der er fokus på, at de nye kompetencer omsættes i praksis. Ellers er det spild for begge parter, fortæller Thomas Christensen, der er initiativtager til Ledernes Diplomuddannelse, der er målrettet ledere i det private.

LÆS OGSÅ: Ledernes Diplomuddannelse

Udvikling i mange afskygninger
Når der skal tales om og træffes beslutning om lederudvikling ude i virksomhederne, er det vigtigt at have in mente, at lederudvikling er mange ting. Lange uddannelser er ikke den eneste mulighed. Kortere kurser, coaching og daglige ledelsesudfordringer er andre eksempler på effektive former for lederudvikling, understreger Thomas Christensen.

- Om det er uddannelse eller kursus, mentorordning, netværk eller noget helt fjerde, der er det rigtige, afhænger helt af personlige præferencer og læringsstil, hvor meget tid du kan og vil investere, hvor langt du er i karrieren, din øvrige uddannelse og så videre. Det vigtigste er, at du finder den form, der passer til de behov, som du og virksomheden står med lige nu, siger Thomas Christensen.

LÆS OGSÅ: Gode råd til valg af lederuddannelse

Kvinde og mand i samtale, LederSparring, coaching