Mit Lederne

Nyheder

Lederne har større fokus på medarbejderes stressrisiko end deres egen

02. oktober 2017

Lederne på de danske virksomheder tøver ikke med at tage action, hvis afdelingen er presset og måske i risikozonen for stress. Til gengæld er der færre ledere, som indkalder chefen til en snak, hvis de føler, at deres eget arbejdspres er for voldsomt. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne.

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 1.018 ledere, tager 87 procent af lederne en dialog med sin chef, hvis den afdeling, lederen står i spidsen for, er ”presset” – fordelt med 61 procent, som ”i høj/meget høj grad” tager fat i chefen, og 26 procent af lederne, der svarer ”i nogen grad”.

Men når lederen selv er presset, falder andelen, som indkalder chefen til en snak, til 75 procent – fordelt med 46 procent, som i høj/meget høj grad vil gøre det, og 29 procent, der i nogen grad vil tage en dialog med chefen om de voksende bunker på skrivebordet.

Det er en fælles opgave for chefen og lederen at vurdere, hvordan der skal prioriteres i afdelingen

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen

23 procent af de adspurgte ledere svarer, at de ”slet ikke” eller ”i mindre grad” tager en samtale med chefen, hvis de føler sig presset, og dén andel er for høj, mener arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen.

- En man stresset som leder har det en markant effekt på evnen til at udøve god ledelse, og det kan blandt andet få konsekvenser for produktiviteten. Lederen skal derfor ikke kun sikre sine medarbejdere gode produktionsvilkår, men skal også passe på sig selv. Som leder kan man ikke undgå travlhed og et periodevis stort arbejdspres. Men det er vigtigt, at lederen er i løbende dialog med sin chef, så arbejdspres ikke udvikler sig til stress. Det er en fælles opgave for chefen og lederen at vurdere, hvordan der skal prioriteres i afdelingen, hvordan de fastlagte mål bliver nået, og hvordan lederen skal prioritere sin tid, siger Lars Andersen.

LÆS OGSÅ: Syv ud af ti ledere har haft samtale med medarbejder om stress

Skal ikke lege Tarzan

Arbejdsmiljøchefen oplever, at især mange unge ledere er præget af en ”Det klarer jeg da selv”-tankegang. Men der er absolut ingen grund til at lege Tarzan og tro, at det er et svaghedstegn at involvere chefen. Dialog er et must for at sikre optimale produktionsvilkår – især når arbejdspresset er stort.

- Lederens evne til at skabe resultater hænger sammen med evnen til at kommunikere og påvirke opad. Det er den evne, der skaffer lederen ressourcer, opbakning og frihed til at lede. Heri ligger også, at man skal sætte præcise ord på sine ledelsesmæssige behov og har en dialog med chefen om de rammer, man skal agere inden for, fastslår Lars Andersen.

LÆS OGSÅ: Hver tredje virksomhed forebygger stress blandt ledere og medarbejdere

Stressundersøgelsen i sin helhed offentliggøres senere på efteråret. Den er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.