Mit Lederne

Nyheder

Lederen styrker sin position ved at tage ansvar

11. juli 2018

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Sidste uges dilemma handlede om Kristine, der arbejder som mellemleder i et større revisionsfirma. Op til ferien er det gået op for hende, at hun og teamet ikke kan nå at få alle deres opgaver færdige før ferien.  

Da Kristines chef Birgit kommer med endnu en stor opgave, er hun i tvivl om, hvad hun skal gøre.

Det gælder for Kristine om at påtage sig ansvar og styrke sin legitimitet som leder, siger Bjarne Henning Jensen, ledelsesrådgiver hos Lederne. Han mener, Kristine skal vælge løsning 2 og sige til chefen, at hun og teamet ikke kan nå at løse opgaven men at hun skal tilføje, at hun vil påtage sig ansvaret for at finde en løsning.

LÆS OGSÅ: Skab de bedste rammer for din ferie

- På den måde sikrer hun sig fortsat ledelsesmæssig legitimitet og hjælper Birgit med at få overblik over teamets ressourcer og dermed give Birgit mulighed for at løse sin chefopgave. Det er nemlig Birgits opgave at sikre, at Kristine har de nødvendige ressourcer, siger Bjarne Henning Jensen.

Inden den store opgave landede på bordet, oplevede Kristine en strøm af opgaver, som hun håndterede uden Birgits indblanding, bemærker ledelsesrådgiveren og tilføjer:

- Teamet leverer et produkt, som de er stolte af. Teamet ser naturligt Kristine som deres leder og bakker hende op i hendes ledergerning. Og sådan skal det også være.

Som chef for en række teamledere har Birgit tillid til, at Kristine og de andre teamledere løser de opgaver, der falder inden for deres teams virkefelt. Hun giver dem frihed til selv at prioritere opgaverne og stoler på, at teamet leverer et kvalitetsprodukt, forklarer Bjarne Henning Jensen.

LÆS OGSÅ: Upassende påklædning skal påpeges

- Hvis Kristine vælger løsning 1 eller 3 kunne Birgit fristes til at blande sig i Kristines ledelse. Det kan ske, enten fordi Kristine ikke påtager sig ledelsesansvaret eller fordi, hun begynde at slække på kvaliteten. Det vil forvirre teamet og underminere Kristines ledelsesmæssige legitimitet, og det er der ingen der ønsker, siger han.

LØSNINGSFORSLAG:

1. Hun siger til Birgit, at hun og teamet ikke kan nå at løse opgaven inden ferien vel vidende, at der ikke er andre til at påtage sig opgaven.

2. Hun siger til Birgit, at hun og teamet ikke kan nå at løse opgaven men, at hun gerne vil påtage sig ansvaret for at finde en løsning.

3. Hun siger til Birgit, at hun og teamet godt kan løse opgaven men, at det bliver på bekostning at kvaliteten af arbejdet.

Sidste uges opfølgningsartikel