Mit Lederne

Nyheder

Lederen skal værne om det gode arbejdsmiljø

23. maj 2018

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Sidste uges dilemma handlede om it-chefen Jonas. Direktionen har besluttet, at der skulle implementeres et nyt it-system, som de nuværende medarbejdere ikke kender til.

Jonas ved derfor ikke, om han skal ofre ressourcer på at oplære sit nuværende team i det nye system, eller om han skal afskedige nogle af dem for at få plads til nye medarbejdere med erfaring i at arbejde med systemet.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen mener, at signalværdien i den løsning der bliver valgt, er meget vigtig.

- At undgå opsigelser viser, at ledelsen har tillid til, at de nuværende medarbejdere godt kan klare opgaven. Man kunne dog overveje at hyre et par konsulenter med erfaring med det nye it-system for en periode for at få medarbejderne godt i gang med det nye system. Men de skal jo også lære organisationen at kende, siger Flemming Andersen.

Han tilføjer, at det er ens ledelsesmæssig holdning, der afgør hvordan man griber sagen an, men det er vigtigt, at medarbejderne ikke føler, at det er dem der skal betale prisen for, at ledelsen ikke har været pro-aktiv i forhold til nye systemer, og derved ikke rettidigt har fået oplært egne medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Strategisk ledelse er sværere end nogensinde

Han udelukker derfor løsning 2 og 3, der indebærer, at flere medarbejdere på det nuværende team bliver afskediget.

- Det er ikke realistisk at opsige så mange medarbejdere så tæt på et vigtigt nyt projekt. Man vil være nødt til at bygge en helt nye afdeling op med rekruttering, onboarding, sikre viden og erfaringer, opbygning af nyt team osv. Der vil sikkert også opstå en fejlrekruttering eller to, når man ansætter så intensivt, og måske vil der også komme større lønspredning, hvilket kan skabe udfordringer, som vil være skadelige for arbejdsmiljøet i teamet, fastslår Flemming Andersen.

Hvis man har en velfungerende afdeling, kan man risikere den gode teamånd og den gode performance ved at begynde at fyre medarbejdere, mener Flemming Andersen, og han anbefaler derfor løsning nummer 1.

LØSNINGSFORSLAG:

Hvad skal Jonas gøre?

1. Han afsætter de nødvendige ressourcer i budgettet til oplæring af alle nuværende medarbejdere

2. Han afskediger syv af de ti medarbejdere og ansætter syv nye, som allerede har erfaring med det nye it-system

3. Han afskediger to af de ti medarbejdere og ansætter to nye med erfaring inden for systemet

Sidste uges opfølgningsartikel