Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere tænker på jobbet, når de har fri

07. november 2016

Selvom arbejdsdagen formelt set er slut og lederne fra de danske virksomheder har fri, rumsterer jobbet stadig i hovedet på fire ud af fem ledere. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 2.775 ledere.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, angiver 80 procent af de adspurgte ledere, at de ofte tænker på jobbet, når de har fri. Der er en tendens til, at flere unge end ældre ledere har svært ved at få arbejdet ud af hovedet, når de har fri. Blandt unge ledere under 35 år er det således fem ud af seks, 86 procent, som ofte tænker på jobbet, selvom de egentlig har fri.

LÆS OGSÅ: Work-life-balance en del af ligningen når ledere siger ja til nyt job

Ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Dilèng mener, at der er flere forklaringer på tendensen til, at lederne har jobbet i baghovedet i fritiden.

- For mange ledere er grænserne mellem job og fritid flydende, og de færreste lederjob kan klares i tidsrummet 8 til 16. Det betyder blandt andet, at selvom man sidder i sin bil på vej hjem eller i sin private bolig og egentlig har fri, kan det være svært ikke at tænke over en væsentlig beslutning, man snart skal træffe, eller en udfordring, man har med en af sine medarbejdere.  Det er også værd at huske, at mange gode ideer eller kreative tanker rent faktisk kan opstå, når man har fri og er væk fra de vante arbejdsmæssige rammer, siger Trine Dilèng.

Selvom man har et nok så spændende og udfordrende lederjob, skylder man både sig selv og sin familie ind imellem at glemme jobbet helt og fokusere på noget andet

Ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Diléng

Kan gå ud over nærvær og nattesøvn
Men selvom undersøgelsens resultater understreger ledernes store engagement i jobbet, viser de ifølge Trine Dilèng samtidig nogle bekymrende tendenser.

- Selvom man har et nok så spændende og udfordrende lederjob, skylder man både sig selv og sin familie ind imellem at glemme jobbet helt og fokusere på noget andet. Når fire ud af fem ledere – og endnu flere blandt de unge – siger, at de ofte tænker på jobbet i fritiden, kan det have en række negative konsekvenser i forhold til blandt andet evnen til at være fokuseret, nærværende og opmærksom. Det kan også påvirke evnen til at slappe af, og nattesøvnen kan blive forstyrret, hvis man ikke er i stand til at parkere de arbejdsrelaterede tanker, pointerer Trine Dilèng.

LÆS OGSÅ: Ledere bruger mindre tid på hobby og motion for at få tid til job og familie

Hun råder lederne til at prøve på at være til stede i nuet og meget bevidste om, hvornår de vælger at være fokuseret på arbejdet, og hvornår de vælger at være nærværende over for familie og venner. I modsat fald kan konsekvensen blive, at man aldrig er rigtigt nærværende hverken på jobbet eller i fritiden.

Ifølge undersøgelsen oplever knap halvdelen af lederne, 47 procent, at arbejde, familie og fritid ofte flyder sammen, og 33 procent angiver, at de ofte prioriterer arbejdet frem for familie- og privatlivet. Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres i starten af 2017.

Trivselssparring