Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv

01. maj 2017

Hvis ledere vil hjælpe deres medarbejdere til at præstere bedre i arbejdslivet, bør de i højere grad forholde sig til medarbejdernes privatliv. Sådan lyder det fra læge og forfatter Imran Rashid, som netop er udkommet med bogen ”Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden”.

- Mit budskab til dig som leder er, at du bør se dine medarbejdere som hele mennesker. Det er ikke længere nok, at du kun interesserer dig for deres arbejdsliv, siger speciallæge i almen medicin Imran Rashid i ny video på lederne.dk.

Imran Rashid opfordrer ledere til at have et større mod til at bevæge sig ind i privatsfæren og få indsigt i de barrierer, medarbejderne tumler med, og som, ifølge ham, forhindrer dem i at præstere optimalt.

LÆS OGSÅ: Det er i orden at spørge medarbejdere om de får sovet nok

- Hvis vi som mennesker ikke får dækket vores behov, så kan vi ikke performe optimalt. Hverken i privatlivet eller på arbejdspladsen – og det kan i sidste ende blive dyrt for bundlinjen. Derfor er der brug for et paradigmeskifte. Et paradigmeskifte, hvor ledere er nødt til at tage udgangspunkt i en forståelse af de biologiske, psykologiske og sociale behov, som har en afgørende indflydelse på, om medarbejderne er i stand til at præstere optimalt på deres arbejdsplads, siger den bogaktuelle læge

En af de vigtigste ting, der har betydning for vores arbejdsliv, er vores evne til at skabe og bevare et fokus hele dagen igennem

Læge og forfatter Imran Rashid

Ser man alene på de biologiske behov, så handler det for lederen om at skabe nogle rammer, hvor medarbejderne for eksempel kan bevare et stabilt blodsukker og få nok væske i løbet af dagen. Men det handler også om, at ledere tænker sig om, inden de sender mails til medarbejderne sent om aftenen, hvor medarbejderne - og deres hjerner - egentlig har bedst af at koble af.

- En af de vigtigste ting, der har betydning for vores arbejdsliv, er vores evne til at skabe og bevare et fokus hele dagen igennem. Og da vi ved, at hjernen er et biologisk organ, så er det klart, at alt, der påvirker hjernen, også vil påvirke medarbejdernes evne til at passe deres arbejde, siger Imran Rashid.

Medarbejdere skal have indflydelse på arbejdslivet

Han påpeger, at ledere først kan gå videre til at arbejde med de psykologiske og sociale behov, når de biologiske behov er sikret. De psykologiske behov kan for eksempel handle om, at ledere sørger for, at medarbejderne oplever, at de har indflydelse på deres arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Medarbejderes usunde livsstil er ikke en privat sag 
Ønsker virksomheder at tiltrække og fastholde dygtige og engagerede medarbejdere, så skal ledere også have øje for de sociale faktorer i medarbejdernes liv.

- Som læge anerkender jeg fuldt ud af, at helbredsproblemer som impotens, ensomhed eller angst ikke naturligt dukker op i en medarbejdersamtale, men hvis ikke du som leder forstår, at disse ting kan spille ind på dine medarbejderes evne til at passe deres arbejde, så risikerer du ganske enkelt at lede med lukkede øje, siger Imran Rashid.