Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere savner frihed til at lede

25. april 2016

Kun lidt over halvdelen af lederne på de danske virksomheder oplever, at de har den nødvendige frihed til at træffe ledelsesmæssige beslutninger. Selv blandt administrerende direktører er følelsen af at mangle frihed til at lede udbredt. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 4.240 ledere, har 55 procent af lederne i ”høj/meget høj grad” de nødvendige frihedsgrader til at træffe ledelsesmæssige beslutninger. Hver tredje, 33 procent, svarer ”i nogen grad”, mens 11 procent af de adspurgte ledere ”slet ikke” eller ”i mindre grad” synes, de har frihed til at lede.

Ledernes egne chefer bruger al for meget tid og energi på at kontrollere og holde øje med lederne

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen

- Det er bekymrende, at næsten halvdelen af lederne på de danske virksomheder går rundt med en følelse af, at de kun i begrænset omfang har den nødvendige frihed til at lede. Ledernes egne chefer bruger al for meget tid og energi på at kontrollere og holde øje med lederne. Og det betyder, at der er en stor mængde uudnyttet potentiale og en ledelseskraft, som ikke bliver bragt i spil, hvilket kan begrænse mulighederne for innovation og vækst i virksomhederne, siger Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne.

Niels Henriksen mener, at pilen i første omgang peger på virksomhedernes chefer, hvis udviklingen skal ændres.

Bolden ligger først og fremmest hos ledernes egne chefer. Det er dem, som skal sørge for at give deres ledere beføjelser og ansvar

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen

- Bolden ligger først og fremmest hos ledernes egne chefer. Det er dem, som skal sørge for at give deres ledere beføjelser og ansvar. Men linje- og mellemlederne har også selv et ansvar for at lede opad og gøre cheferne opmærksom på konsekvenserne af den manglende ledelsesmæssige frihed, understreger Niels Henriksen.

Ifølge undersøgelsen trives følelsen af at mangle frihed ikke kun på linje- og mellemlederniveau. Selv blandt de administrerende direktører kan en fjerdedel, 24 procent, ikke svare et klart ”ja” til at have de nødvendige frihedsgrader til at lede.

LÆS OGSÅ: Ledere har opbakning hos chefen - men ikke altid samme syn på ledelsesopgaven

Kun to ud af fem ledere har klare mål
Undersøgelsen viser samtidig, at mange ledere ikke har klart definerede præstationsmål eller succeskriterier at arbejde efter. Kun to ud af fem, 39 procent, af alle adspurgte ledere i undersøgelsen har i høj/meget høj grad klare mål eller succeskriterier. 28 procent af lederne har ikke klare mål at styre efter. Og en titel som administrerende direktør er ikke ensbetydende med klare mål og succeskriterier – der er således kun små forskelle i besvarelserne fra de forskellige ledelseslag på dette spørgsmål.

- Det overrasker mig virkelig, at så mange ledere, også på øverste ledelseslag, tilsyneladende er i tvivl om, hvilke mål de skal opnå for at leve op til virksomhedens forventninger. Ud over uklarhed for lederen selv vil manglende klare mål i tilgift ofte have den konsekvens, at det bliver vanskeligt for lederen at udstikke den præcise retning, som medarbejderne skal gå i, pointerer Niels Henriksen.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.