Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere med ambitioner skal vise deres værd

12. juni 2017

Vil man avancere som leder, skal man give sine chefer dét, de forventer, og lidt af dét, de ikke forventer. Det er rådet fra professor Vincent Hendricks, der sammen med tidligere skoleleder Lise Egholm og CEO Line Skafte Wilkens i en ny film på lederne.dk diskuterer, hvordan ledere skal gribe det an, hvis de drømmer om at stige i graderne.

Martin er indkøbschef i en detailkæde og har haft sin nuværende stilling i halvandet år. Han kan godt lide sit arbejde, men har ambitioner om at rykke videre op på karrierestigen. Problemet er bare, at han ikke umiddelbart kan avancere, da cheferne over ham ikke ser ud have planer om at rykke videre. Martin vil ikke gå på kompromis med sine ambitioner. Hvad skal han gøre?

Sådan lyder dilemmaet, som vært Adam Duvå Hall stiller lederpanelet overfor i den nye dilemmadebatfilm på lederne.dk.

Men det interessante er ikke at give cheferne dét, de forventer. Det ambitiøse er, at give dem dét, de forventer, og så lidt af det, de måske ikke forventer

Professor på Københavns Universitet Vincent Hendricks

- For at bevæge sig videre, skal man jo vise noget, og det har han med sikkerhed også gjort. Men det interessante er ikke at give cheferne dét, de forventer. Det ambitiøse er, at give dem dét, de forventer, og så lidt af det, de måske ikke forventer. Han skal stille sig selv spørgsmålene: ”Hvad er det jeg laver, og hvorfor er det vigtigt?” og se, om han kan kapitalisere på den vigtighed på en måde, så han både hjælper sin virksomhed og sine egne ambitioner, siger Vincent Hendricks.

Bør overveje at skifte branche

Lise Egholm er enig i, at man skal yde mere, end der er forventet. Samtidig vil hun dog ikke afvise, at et jobskifte kunne være en god idé for Martin.

- Han skal måske over i en anden branche, hvor muligheder for avancement er bedre. Her er det, som om loftet er lukket over ham. Han skal finde ud af, om han kan blive tilfredsstillet inden for det firma, hvor han er – måske ved at påtage sig nogle nye opgaver. Hvis ikke han kan det, skal han søge et andet sted hen, hvor han kan blive tilfredsstillet i den gode ambition, han har, siger hun.

LÆS OGSÅ: Det bedste er når medarbejdere vil tage ansvar

Line Skafte Wilkens mener, at Martin skal bede om lov til at løbe med nogle bolde.

- Jeg synes, at det er helt fair at tage en snak med sin chef og sige: ”Jeg drømmer om noget mere. Jeg kan se, at det gør ondt i denne del af virksomheden. Kan jeg få lov til at hjælpe med det?”. For jeg synes, at det er okay at bede om lov og ikke kun tage de frække initiativer. Han skal bruge sit kvikke hoved og finde ud af, hvordan han kan skaffe flere penge til virksomheden, som kan retfærdiggøre, at han skal have noget mere i løn og mere ansvar, siger hun.

Adam Duvå Hall spørger panelet, om ledere skal være aggressive for at stige i graderne.

- At være aggressiv hjælper sjældent på bosserne ovenpå. De er ikke særlig modtagelige over for aggressioner, for på et tidspunkt vil de sige: ”Jamen så find dig dog et andet job,” fastslår Vincent Hendricks.

Se hele Dilemmadebatfilmen her