Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere må gerne ytre sig offentligt - men det kræver omtanke

13. juni 2016

Ledere kan godt ytre private holdninger og deltage i offentlige debatter. Men som leder skal man have for øje, at de offentlige ytringer ikke må føre til, at der kan rejses tvivl om lederens loyalitet. Det fastslår direktør hos Lederne Vibeke Skytte i en ny klumme.

I klummen tager Vibeke Skytte udgangspunkt i forårets meget omtalte sag fra fodboldklubben Brøndby IF, hvor den daværende bestyrelsesformand og storaktionær Jan Bech Andersen på klubbens fanforum under dæknavnet ”Oscar” i meget direkte vendinger havde deltaget i debatter om klubbens gøren og laden. Blandt andet blev Brøndbys tidligere sportsdirektør af ”Oscar” betegnet som ”inkompetent”, og sagen førte til, at cheftræner Thomas Frank, som også var blevet udsat for hård kritik af sin bestyrelsesformand, sagde op.

LÆS OGSÅ: Husk loyalitet og tavshedspligt på sociale medier

- Ingen er perfekte. Vi kan alle komme til at træde lidt ved siden af eller sige noget, vi senere fortryder. Men tilsvininger af betroede medarbejdere i internetfora er langt, langt ud over, hvad jeg vil betegne som at træde lidt ved siden af. Det er helt utilstedeligt, fastslår Vibeke Skytte i sin klumme.

Tillid og loyalitet er nøglebegreber

Hun mener, at spørgsmålet om lederes offentlige ytringer grundlæggende handler om to ting: Tillid og loyalitet.

Man skal ikke hænge sit beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Er der en arbejdsgang, der skal ændres, fordi den ikke fungerer, så få den ændret internt.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

- Som medarbejder skal man kunne have tillid til, at lederens holdning til medarbejderens performance ikke bliver ytret offentligt – og det er absolut ikke en formildende omstændighed, at det sker under dæknavn. Derudover skal lederen være loyal over for både sin virksomhed og sine medarbejdere, også hvis lederen deltager i debatter og (måske især) hvis virksomheden ikke performer som ønsket. Med andre ord: Man skal ikke hænge sit beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Er der en arbejdsgang, der skal ændres, fordi den ikke fungerer, så få den ændret internt. Er der en medarbejder, der ikke lever op til forventningerne, så tal med medarbejderen under fire øjne, lyder opfordringen fra Vibeke Skytte.

LÆS OGSÅ: Tænk dig om, også på sociale medier

Hun understreger, at selv om det kan være en vanskelig balancegang, er den ikke umulig.

- Ledere er ikke og skal ikke være maskiner, som man tænder om morgenen, slukker sidst på eftermiddagen og resten af dagen er ude af funktion! Jeg kender topledere, der for eksempel fint er i stand til at balancere både at være ledere i erhvervslivet og i fritiden engagerede privatborgere med aktivt medlemskab af politiske partier eller organisationer. Der er også ledere, der mestrer at ytre sig om aktuelle emner i debatter på sociale medier, men hvor de vel at mærke gør det uden at træde den virksomhed, de selv er en del af, over tæerne, skriver Vibeke Skytte i sin klumme.