Mit Lederne

Nyheder

Ledere kan lære af Kierkegaard

12. marts 2018

Ledere er talende dyr og kan lære af Søren Kierkegaard, der kunne noget med sproget. Det siger filosoffen Ole Fogh Kirkeby i en ny artikel i Ledernes digitale tidsskrift Ledelse i Dag.

- Ledere taler altid, og det er det, de er ansat til, lyder det fra Ole Fogh Kirkeby, filosof, ledelsesteoretiker, foredragsholder og professor emeritus ved CBS.

- Søren Kierkegaard var kendt for sit fængende sprog, og hans beherskelse af sproget er en styrke, som ledere kan lære noget af, siger Ole Fogh Kirkeby til Ledelse i Dag.

LÆS OGSÅ: Ledelse handler om at komme tørskoet over vandgraven

Artiklen er bygget op som et dobbeltinterview med ham og Pia Orloff Houmark, der er forfatter til bogen Den kierkegaardske samtalesløjfe.

- Søren Kierkegaard griber jo folk på no time, ikke? Han tvinger dem til at gøre sin diskurs til deres. Og det er det, lederen skal kunne, hvis han skal lede rigtigt. Det er ikke en forførelse – det er faktisk i virkeligheden en oplysningsproces, hvor man som leder opfordrer medarbejderen til at være alvorlig, siger Ole Fogh Kirkeby.

LÆS OGSÅ: Fremtiden kan blive meget bedre men det kræver ledelse

Han tilføjer, at Kierkegaards diskurs er alvorlig, fordi den er vedkommende.

- Med ordet gentagelse laver Kierkegaard en terminologi, som vi så kan sidde og diskutere: Hvad mener manden med det? Nye begreber åbner muligheden for at tænke ud over dagligdagssproget, og jo tættere et sprog kommer på vores følelsesmæssige dimension, jo stærkere kan det virke ind i dit liv og blive til grundlag for dine handlinger, mener Ole Fogh Kirkeby.