Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere kan lære af de gamle grækere

20. juni 2016

Der er inspiration at hente til nutidens ledere fra filosofferne i antikkens Grækenland. Det mener en af landets førende ledelsesprofessorer, Ole Fogh Kirkeby, ifølge Ledernes tidsskrift Ledelse i Dag. Han har netop afsluttet sit mangeårige projekt med at genskabe den protreptiske tradition, som stammer fra det gamle Grækenland.

"Protrépo" betyder på græsk "at vende et menneske mod sig selv". Begrebet blev i praksis brugt om en lederuddannelse på master-niveau i det gamle Grækenland.

Lederne i antikkens græske bysamfund kunne få en protreptisk vejleder (en form for samtale-coach), som gennem refleksion og dialog guidede lederen til at indse, at dét, der gavnede fællesskabet, også var til gavn for dem selv.

Herhjemme har rigtig mange ledere i de sidste 10-20 år arbejdet med protreptrik som et centralt samtale- og lederudviklingsværktøj.

Når man i en samtale tager udgangspunkt i et ord, så kan man trække på dets kognater, på de ord, der deler rod med det, på de billeder, eller metaforer, som det har frembragt, og på det netværk af synonymer, som vores viden er fanget ind i

Ledelsesprofessor Ole Fogh Kirkeby

Bevidsthed om værdier skærper samtalen

Ole Fogh Kirkeby, der i dansk sammenhæng har været pionér i forhold til at få genopdaget protreptikken, mener, ledere skal "gå ordenes vej" og arbejde meget bevidst med sproget. For ingen ord er tilfældige. Ordene rummer erfaringer og indtryk opsamlet gennem generationer, siger han.

- Når man i en samtale tager udgangspunkt i et ord, så kan man trække på dets kognater, på de ord, der deler rod med det, på de billeder, eller metaforer, som det har frembragt, og på det netværk af synonymer, som vores viden er fanget ind i, lyder det fra Ole Fogh Kirkeby.

LÆS KLUMMEN: Væk med indpakningen

På den måde når man ind til de værdier, hvert enkelt ord gemmer på. Og det er netop her, den protreptiske samtale kan styrke lederen – ved at arbejde så bevidst med ordene og værdier, finder man også ind til sin egen kerne og bliver "herre i eget hus", som Kirkeby siger. Det skærper samtalen, når man har en klar bevidsthed om de værdier, man udtrykker.

Kirkebys mangeårige projekt har handlet om at genopdage det glemte begreb, og han har netop udgivet bogen "Protreptik – selvindsigt og samtalepraksis".

Læs på Ledelse i Dag