Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere har opbakning hos chefen - men ikke altid samme syn på ledelsesopgaven

11. april 2016

Langt de fleste ledere på de danske virksomheder vender tommelfingeren opad, når de skal vurdere den opbakning, de får hos deres chef. Til gengæld har ledere og chefer ikke nødvendigvis altid identiske værdier og præferencer. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne.

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 4.240 ledere primært på linje- og mellemlederniveau, vurderer 83 procent af lederne, at de generelt har opbakning hos den nærmeste chef, når de træffer ledelsesbeslutninger. Kun syv procent af lederne føler ikke, de har opbakning hos den nærmeste chef.

LÆS OGSÅ: Stor uenighed i hver femte ledergruppe

Opbakning betyder dog ikke nødvendigvis enighed på alle punkter. 64 procent af lederne angiver, at de har samme syn på ledelsesopgaven som chefen, mens 17 procent oplever det modsatte og lige så mange svarer "hverken enig eller uenig".

Opbakning og tillid fra den nærmeste chef er forudsætningen for, at mellem- og linjeledere kan udøve god ledelse.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Og på spørgsmålet, om ledernes personlige værdier og præferencer harmonerer med chefens, erklærer 61 procent sig enige, mens 18 procent ikke mener at have værdier og præferencer, som går hånd i hånd med chefens, og andre 18 procent er delte på spørgsmålet.

- Det er først og fremmest glædeligt, at fem ud seks ledere føler, de har opbakning hos chefen, når de træffer ledelsesmæssige beslutninger. Opbakning og tillid fra den nærmeste chef er forudsætningen for, at mellem- og linjeledere kan udøve god ledelse, fastslår ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Ledelse er et spørgsmål om (selv)tillid

Hun finder det mere bekymrende, at en stor del af lederne går rundt med oplevelsen af ikke at have samme syn på ledelsesopgaven som chefen.

Ledere og chefer behøver ikke at være enige i alle detaljer, men det kan nemt blive en udfordring for samarbejdet, hvis prioriteringerne og værdierne ofte stritter i hver sin retning.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

- Ledere og chefer behøver ikke at være enige i alle detaljer, men det kan nemt blive en udfordring for samarbejdet, hvis prioriteringerne og værdierne ofte stritter i hver sin retning. Samtidig risikerer man, at medarbejderne bliver i tvivl om, i hvilken retning de skal gå, hvis ikke mellem- og topledelse signalerer enighed og fælles fodslag, siger Helle Bruun Madsen.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i slutningen af april.