Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere har ikke brug for flere værktøjer

05. september 2016

I en tid med store forandringer er det ikke længere nok at beskæftige sig med, hvad den gode leder skal gøre og hvordan. I stedet skal man interessere sig for det sted i lederen, hvorfra lederskabet udspringer. Det mener Bo Heimann, som i maj har udgivet ledelsesbogen ”Bevidst Ledelse,” der bygger på buddhistisk visdom.

Dagens ledere er fanget i et voldsomt udfordrende krydsfelt imellem effekterne af den 4. industrielle revolution, medarbejdernes krav om nærvær og autenticitet og deres egen længsel efter mening. Det mener Bo Heimann, der er forfatter og uddannet i ledelses– og organisationspsykologi. I en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag peger han på, at alverdens ledelsesværktøjer og teknikker ikke er til nogen hjælp i en disruptiv verden:

- ”Flere værktøjer i værktøjskassen” har længe været standardmetaforen inden for ledelsesudvikling. Men det er tid til et opgør med den tænkning. I vores disruptive verden af i dag, hvor forandringer kommer hurtigere og mere uforudset end nogensinde før, løser organisationer ikke deres udfordringer ved at have en ledelseskultur, der dikterer ”reagér.” Det ender i kortsigtede brandslukninger, siger Bo Heimann.

LÆS OGSÅ: Autentiske ledere har ikke svar på alt

I stedet for at reagere skal den gode leder respondere, forklarer Bo Heimann og påpeger, at der er stor forskel. Forskellen handler især om bevidsthed:

- Uddannelse af ledere har mest handlet om horisontal udvikling. Det vil sige udvikling af lederens færdigheder, kompetencer og værktøjer. Nu er der brug for et stærkt fokus på vertikal udvikling. Vertikal udvikling handler om kultivering af bevidsthed, om meningsskabelse i større og mere komplekse verdener og om at tænke i og overskue helheder frem for dele, pointerer Bo Heimann.

Vi kan som ledere lægge strategier og fastlægge mål, men mennesker følger ikke strategier. De følger ægte, inspirerende og troværdige ledere

M.A. i Ledelses- & Organisationspsykologi Bo Heimann

Fokus på lederskabets udgangspunkt
Bo Heimann argumenterer for, at bevidsthed må være centralt for ledere, fordi ledere påvirker andre mennesker med hele deres væsen og ikke kun deres ord og handlinger. Uden selvindsigt formår ledere hverken at skabe tillidsfulde relationer eller blive bevidste om deres organisationers formål. Begge dele er, ifølge Bo Heimann, en forudsætning for at skabe resultaler.

- Vi kan som ledere lægge strategier og fastlægge mål, men mennesker følger ikke strategier. De følger ægte, inspirerende og troværdige ledere. Vi mangler at blive kloge på det sted i lederen, hvorfra lederskabet udspringer. Ledere i dag har brug for nogle anderledes og indre kompetencer. Vi skal træne den opmærksomhed og intention, som lederen er til stede med i enhver ledelsessituation. Det kan påstås, at ledernes vigtigste ledelses– og styringsværktøj anno 2016 er deres eget jeg, siger Bo Heimann.