Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere griber ind når de oplever mobning på arbejdspladsen

25. april 2016

Hvis ledere erfarer, at der foregår mobning blandt medarbejderne i afdelingen, griber syv ud af ti ledere ind. Men mange ledere erkender samtidig, at de i nogle tilfælde ikke får taget affære i tide. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne om psykisk arbejdsmiljø baseret på svar fra 1.927 ledere.

Blandt de ledere, der har oplevet mobning i egen afdeling eller team inden for de seneste to år, har 72 procent ifølge undersøgelsen grebet ind over for mobningen. Men der er også tilfælde af mobning af en medarbejder, hvor lederne, når de kigger i bakspejlet, har reageret for sent eller slet ikke reageret. Kun to procent af lederne vurderer selv, at de i”adskillige tilfælde” har reageret for sent eller slet ikke på mobning af en medarbejder, mens det for 50 procent af lederne er sket ”i enkelte tilfælde”.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen oplyser, at der er flere årsager til, at mobning på arbejdspladsen ikke altid bliver stoppet i tide.

Ledere kan ikke være alle steder og har ofte ikke en reel chance for at tage action på mobning

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen

- Ledere kan ikke være alle steder og har ofte ikke en reel chance for at tage action på mobning, med mindre der er nogen, som fortæller lederen om problemerne. Undersøgelsen viser, at når lederen ikke får reageret på mobning, skyldes det primært tre faktorer: At de ikke har set problemet, før det var for sent. At den mobbede medarbejder ikke har taget fat i sin leder. Og at kollegerne ikke har informeret lederen. Medarbejdernes tøven med at gå til lederen, hvis de selv eller andre bliver udsat for mobning, understreger desværre, at mobning fortsat er tabubelagt, siger Lars Andersen.

LÆS OGSÅ: En mobbet leder må selv tage affære

Ledere er rollemodeller
Ledernes arbejdsmiljøchef understreger, at det er ledernes ansvar klart at signa­lere virksomhedens holdning. De har en forpligtelse til at slå bremserne i, hvis de oplever mobning blandt medarbejdere eller lederkolleger, de må som rollemodeller aldrig selv deltage i noget, der kan blive opfattet som mobning, og lederne skal opfordre medarbejderne til at få mobning frem i lyset.

Som leder må man aldrig feje det ind under gulvtæppet og slå det hen som uskyldig drilleri

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen

- Som leder må man aldrig feje det ind under gulvtæppet og slå det hen som uskyldig drilleri. Det er til enhver tid den, som føler sig ramt, der bestemmer, om det føles som mobning, fastslår Lars Andersen.

Som nyhedsbrevet Lederne Mandag kunne fortælle 18. april, har kun fire procent af lederne på de danske virksomheder i ”adskillige tilfælde” oplevet en eller flere medarbejdere i afdelingen mobbe en anden medarbejder eller leder over en længere periode inden for de seneste to år. 26 procent af lederne har oplevet mobning i ”enkelte tilfælde”, mens 70 procent svarer ”nej, aldrig” på spørgsmålet.

Undersøgelsen om psykisk arbejdsmiljø er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i slutningen af maj.