Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere er handlingslammede over for globale udfordringer

08. maj 2017

Ledere kan ikke se vækstmulighederne i de globale udfordringer, som kloden står over for. I stedet er de overvældede og handlingslammede. Sådan lyder det fra Harvard-professor Mark Esposito, der i en ny bog giver lederne en håndsrækning.

Fødevaremangel, ressourceknaphed og stigende økonomisk ulighed er bare nogle af nutidens største globale udfordringer. Udfordringer, som ledere har flere gode grunde til at handle på. Udover at hjælpe med at redde verden, gemmer de globale udfordringer nemlig på betydelige vækstmuligheder, som ledere og virksomheder kan høste store fordele af.

Ledere har altid taget afsæt i fortiden, når de skulle finde nye vækstmuligheder for fremtiden, og baseret deres strategier på tidligere resultater

Harvard-professor Mark Esposito

Det fortæller Mark Esposito til Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag. Han er aktuel med bogen ”Understanding How the Future Unfolds” og i denne uge er han blandt hovedtalerne på konferencen Thinkers50 European Business Forum, der bliver afholdt i Odense.

- Ledere har altid taget afsæt i fortiden, når de skulle finde nye vækstmuligheder for fremtiden, og baseret deres strategier på tidligere resultater. Dén metode virkede fint, dengang virksomheders markeder var små og allerede kendte. I dag har verden jo åbnet sig fuldstændigt, og der opstår hele tiden nye segmenter og markeder, siger han.

Ledere skal tyde forandringer
Ifølge Esposito opstår vækstmarkeder typisk som følge af demografiske og sociale ændringer. Hvis virksomhedslederne lærer at tyde de kræfter, der driver disse forandringer, så vil de i langt højere grad kunne forudse, hvor væksten er i fremtiden.

På baggrund af interviews med 80 topledere, har Mark Esposito og hans partner skabt en model med fem overordnede tendenser, som virksomheder bør holde sig for øje. Modellen kalder de DRIVE:

  • D – Demografisk udvikling

  • R – Ressourceknaphed

  • I – Inequality (voksende ulighed)

  • V – Volatilitet (hyppige udsving og udforudsigelighed)

  • E – Enterprising dynamics (nye forretningsmodeller fra de nye økonomier)

- De fem megatrends i modellen er et udtryk for de fundamentale kræfter, der i dag på dramatisk vis er i gang med at forme morgendagens sociale, økonomiske og politiske landskab, siger han.

Pensionister bliver verdens største forbrugsgruppe
Ser man på den første megatrend i modellen – den demografiske udvikling -  er det især den globale aldring, som virksomhedsledere bør forholde sig til og tænke ind i deres strategier.

LÆS OGSÅ: Ledere forventer vækst i dansk erhvervsliv

- Befinder du dig eksempelvis inden for forbrugsgoder, som Unilever og Procter & Gambler, vil aldring kunne få stor betydning. Selvom flere og flere bliver ældre i dag, betragtes pensionister stadig ikke som et selvstændigt segment. Men det kommer de til. Fra 2030 vil pensionister udgøre den største befolkningsgruppe, og det bør virksomhederne tænke ind i deres forretningsidéer allerede nu, påpeger Mark Esposito.