Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere dropper efteruddannelse af hensyn til livsbalancen

03. oktober 2016

Tre ud af ti ledere har valgt at takke nej til efteruddannelse af hensyn til balancen mellem arbejds- og privatliv. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne om work-life-balance baseret på svar fra 2.775 ledere.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har 30 procent af lederne inden for de seneste to år undladt at deltage i efteruddannelsesaktiviteter af hensyn til balancen mellem arbejdslivet og privatlivet.

Undersøgelsen påviser samtidig en klar sammenhæng mellem de ledere, som ofte har udfordringer med at få privat- og arbejdslivet til at hænge fornuftigt sammen, og de ledere, der samtidig angiver, at de har nedprioriteret efteruddannelse.

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen finder det stærkt bekymrende, at op imod hver tredje leder ikke har tid og overskud til kompetenceudvikling.

 LÆS OGSÅ: Virksomheder godt tilfredse med lederkurser

Dette bør derfor være et vink med en vognstang til virksomhederne om, at der skal sættes tid af til lederes efteruddannelse i arbejdstiden

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen

- Tallene er bekymrende for den enkelte leders faglige og personlige udvikling, men må i høj grad også være bekymrende læsning for de danske virksomheder, som bør betragte lederes efteruddannelse som en investering. Dette bør derfor være et vink med en vognstang til virksomhederne om, at der skal sættes tid af til lederes efteruddannelse i arbejdstiden. Som det er nu i mange virksomheder, er det op til den enkelte leder at finde tid til efteruddannelse, og det ender typisk med at skulle ske i fritiden. Og hvis man i forvejen er udfordret med et travlt familieliv, tyder undersøgelsen på, at mange ender med ikke at kunne finde tid om aftenen og i weekenden til kompetenceudvikling og derfor dropper det helt, siger Thomas Christensen.

Unge lederes arbejdsiver i ferien irriterer familien

Svær udfordring for ledere med hjemmeboende børn
Ifølge undersøgelsen er det især ledere med flere hjemmeboende børn, som ender med at springe efteruddannelsen over. Mens 25 procent af de ledere, som ikke har hjemmeboende børn, har takket nej til efteruddannelse de seneste to år, er det sket for 40 procent af lederne med tre eller flere hjemmeboende børn.

- Ud over virksomhedernes ansvar for at finde plads i ledernes arbejdstid til efteruddannelse, handler det også om at nytænke hele udbuddet af lederuddannelser. Vi er allerede så småt i gang med at gøre lederuddannelser mere fleksible, men undersøgelsens resultater understreger, at der er brug for endnu bedre muligheder for at integrere uddannelserne i ledernes hverdag. Det kan for eksempel ske som indbyggede dele af temamøder på virksomheden tæt knyttet til den daglige praksis eller ved blended learning, hvor uddannelsen kan bestå af et miks mellem ansigt-til-ansigt-undervisning, selvstudier og e-learning, siger Thomas Christensen.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres senere på efteråret.