Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere bruger mindre tid på hobby og motion for at få tid til job og familie

24. oktober 2016

For to ud af tre ledere har lederjobbet medført omprioriteringer i privatlivet for at skabe balance mellem arbejds- og fritidslivet. Især hobbyaktiviteter, tid til sig selv, motion og samvær med venner bliver skåret fra, viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 2.775 ledere.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har 64 procent af de adspurgte ledere som konsekvens af det nuværende job foretaget én eller flere omprioriteringer i privatlivet for at få work-life-balance til at gå op i en højere enhed. Hver tredje, 33 procent, har ikke prioriteret om i privatlivet.

Blandt de ledere, som har været i gang med at luge ud i familie- og fritidsaktiviteter, toppes listen af mindre tid til hobbies og mindre tid til sig selv. 39 procent af lederne peger på de to omprioriteringer, mens næsten lige så mange nu bruger mindre tid på motion (38 procent) og mindre tid på venner (35 procent). Til gengæld er det færre end hver femte, som anvender mindre tid på familie og børn.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere dropper efteruddannelse af hensyn til livsbalancen

Man skal som leder være meget varsom med at skære de faktorer ud af fritids- og privatlivet, som giver værdi og livskvalitet, og som rent faktisk samtidig er medvirkende til, at man kan fungere optimalt i arbejdslivet

Ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Diléng

- For at kunne varetage et lederjob, der som oftest er både mentalt og fysisk krævende, er det vigtigt, at man i sin fritid får input af social, mental, relationel og fysisk karakter. Det er tid og nærvær med familie og venner, som tit er med til, at lederne får batterierne ladet op, og man må heller ikke undervurdere betydningen af at få motioneret. Derfor skal man som leder være meget varsom med at skære de faktorer ud af fritids- og privatlivet, som giver værdi og livskvalitet, og som rent faktisk samtidig er medvirkende til, at man kan fungere optimalt i arbejdslivet, siger Trine Dilèng, ledelsesrådgiver hos Lederne.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Unge ledere arbejder også når de har fri

Må ikke blive permanent tilstand
Trine Dilèng understreger, at der er stor forskel på, om der er tale om permanente eller kortvarige bortprioriteringer.

- Mange ledere oplever, at de i perioder med ekstra travlhed på jobbet må droppe den ugentlige tenniskamp eller måske melde afbud til et arrangement i gode venners lag. Det er straks mere problematisk, hvis nedprioriteringen af fritidsaktiviteter og tid til sig selv bliver en permanent tilstand for at kunne passe lederjobbet. Sker det, er det vigtigt, at lederen stopper op og reflekterer over, hvilke aktiviteter der er vigtige igen at finde tid til og dernæst får afstemt forventninger med både chef og familie. Måske kan der findes løsninger med at købe sig til hjælp til arbejdsopgaver i hjemmet? Måske kan man uddelegere nogle flere arbejdsopgaver?, lyder forslagene fra Trine Dilèng.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres i næste måned.