Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Lad dig ikke presse af kollegaers anbefalinger

07. september 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Af respekt for alle parter skal rekrutteringsprocessen være dybt professionel og ens for alle

I sidste uges dilemma på business.dk var afdelingslederen Lisbeth i tvivl om, hvordan hun skulle håndtere sin lederkollegas anbefaling af en god ven som kandidat til en ledig stilling i hendes afdeling. Lisbeth havde allerede fundet seks lovende kandidater, men var bange for, at hendes kollega ville blive fornærmet, hvis hun ikke tog hans anbefaling alvorligt.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Trine Dilèng, forklarer, at det er vigtigt, at man som leder ikke lader sig presse af kollegaer. En ansættelse er en ledelsesmæssig beslutning, som lederen selv skal kunne stå på mål for. Samtidig bør man også være åben over for andres forslag:

Det er naturligvis altid den mest kvalificerede, der skal have jobbet. Og den bedste kan sagtens være en, som kollegaen anbefaler

Ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Dilèng

”I et rekrutteringsforløb er det vigtigt at forholde sig åbent og nysgerrigt. Man skal passe på med for tidligt at lægge sig fast på de endelige kandidater. Derfor er det også helt fint, hvis Lisbeth kigger på vennens ansøgning og CV. Det kan hun sagtens gøre uden at love sin kollega noget,” siger Trine Dilèng, som derfor anbefaler løsning nummer 3.

LÆS OGSÅ: Ledere forventer stigende omsætning og problemer med at rekrutere 
Hun peger på, at ledere let kan løbe ind i dilemmaet, som Lisbeth står i:

”Vi ser oftere og oftere, at kandidater kommer i spil til jobs gennem netværk og relationer. Her gælder det om at sikre, at de stadig kommer igennem en professionel rekrutteringsproces og ikke bare lige får lov til at springe personlighedstesten over,” siger Trine Dilèng og fortsætter:

”Det er naturligvis altid den mest kvalificerede, der skal have jobbet. Og den bedste kan sagtens være en, som kollegaen anbefaler. Men af hensyn til alle skal man sikre sig, at kandidaten gennemgår den samme proces som andre ansøgere. Det kan være svært at komme som ny medarbejder, hvis resten af teamet tror, at man alene har fået jobbet, fordi man har de rigtige venner,” siger Trine Dilèng.

Vil du have mere indhold som dette?