Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kvinder fortsat i undertal i IT-branchen

10. april 2017

Trods mange års forsøg på at lokke flere kvinder ind i IT-branchen, flytter andelen kun lidt på sig – og det er i nedadgående retning. Hvor kvinderne tegnede sig for 30 procent af IT-branchen i 2008, lå andelen i 2016 på kun 27,5 procent, skriver magasinet Lederne i det nye nummer, som netop er udkommet.

Ifølge chefkonsulent hos Lederne Marianne Rasmussen er kvindernes underrepræsentation på medarbejderniveau blandt andet en udfordring i forhold til at rekruttere kvindelige ledere til IT-branchen.

Hvis der er få kvinder ansat i IT-branchen, forbliver talentmassen til ledende stillinger også lav

Chefkonsulent hos Lederne Marianne Rasmussen

- Hvor kvinder traditionelt har holdt sig fra alle de naturvidenskabelige fag, er tilstrømningen på de fleste områder efterhånden kommet op – bare ikke på IT-området, hvor de tilsyneladende bliver ved med at holde sig væk. Og hvis der er få kvinder ansat i IT-branchen, forbliver talentmassen til ledende stillinger også lav. Det er et problem i en tid, hvor vi får mere og mere dokumentation for, at mangfoldighed i ledelsen, uanset branche, giver bedre beslutninger, siger Marianne Rasmussen til magasinet Lederne.

Nørdet og kun for mænd

Marianne Rasmussen savner en bredere diskussion om, hvad IT er, og hvilke typer af stillinger og opgaver, man kan få, hvis man går ind i branchen. Det ønske deler Valeria Borsotti, som er forsker på IT-Universitetet og det seneste år har stillet skarpt på den skæve kønsbalance inden for IT-faget.

LÆS OGSÅ: Årets kvindelige bestyrelsesmedlem kåres

- Helt overordnet kan vi se, at der er nogle klare sociokulturelle grunde til, at kvinder bliver væk fra IT. Den første er, at der stadig hersker en udpræget stereotyp opfattelse af, at IT er nørdet, maskulint og kun for mænd. Derudover viser vores studier, at mange piger i gymnasiet faktisk godt kunne tænke sig at gå IT-vejen, men lader være, fordi de ikke kan programmere. Pigerne sammenligner sig med drengene, for hvem programmering og kodning er en hobby, og bliver væk, fordi de tror, at man skal beherske de tekniske færdigheder, når man starter på IT-studierne – hvilket overhovedet ikke er tilfældet, fastslår Valeria Borsotti.

Ingen IT-undervisning, men fokus på oldtidskundskab

Anja Monrad, CEO for Dell i Central- og Østeuropa, er som kvindelig topchef i IT-branchen meget bevidst om sin funktion som kvindelig rollemodel i en mandsdomineret verden. Hun har blandt andet taget initiativ til mentorordninger for andre kvinder.

LÆS OGSÅ: Elevrådsarbejde giver lyst til ledelse

- Vi skal gøre en langt større indsats allerede i folkeskolen, så vi tidligt får unge piger til at interessere sig meget mere for faget. I dag er der nærmest ingen selvstændig undervisning i IT, men stadig fokus på oldtidskundskab, hvilket jeg mener er helt skævt. Piger skal allerede som små vide, at IT ikke kun handler om at programmere. Det er en lang, sej kamp, men vi gør meget i dag, og det skal vi blive ved med, siger Anja Monrad til magasinet Lederne.

Læs de to artikler fra Ledernes online udgave af magasinet Lederne