Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kvindelige ledere tager arbejde med hjem

07. marts 2016

Langt flere kvindelige end mandlige ledere har ikke-færdiggjorte arbejdsopgaver med hjem i tasken, når de forlader arbejdspladsen. Især kvinder på toplederniveau tager i stor stil arbejde med hjem, viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 4.240 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, svarer 35 procent af kvinderne, at de ”i høj/meget høj grad” har arbejde med hjem mod 29 procent af de mandlige lederkolleger. Kigger man isoleret på svarene fra administrerende direktører og øvrige direktionsmedlemmer angiver over halvdelen af kvinderne, 52 procent, at de tager arbejde med hjem. Blandt mænd på øverste ledelsesniveau gælder det 42 procent.

-Vores undersøgelser viser, at mændene og kvinderne arbejder nogenlunde lige mange timer. Men når flere kvindelige end mandlige ledere tager arbejde med hjem, skyldes det blandt andet, at det stadig i mange hjem primært er kvinderne, som tager sig af afhentning af børn, indkøb og madlavning. Det betyder i praksis for mange af de kvindelige ledere, at de ikke kan nå at sætte punktum for alle dagens arbejdsopgaver, inden de forlader arbejdspladsen, og derfor genoptager de jobbet om aftenen, når de hjemlige forpligtelser er overstået, siger Vibeke Skytte, direktør hos Lederne. 

LÆS OGSÅ: Stadig flere kvinder er ledere

Stadig flere ledere er kvinderVibeke Skytte understreger, at der som udgangspunkt ikke er noget galt i at have arbejde med hjem engang imellem, og at netop den fleksibilitet i forhold til arbejdstid, som mange arbejdspladser tilbyder, er nødvendig for en lang række familier.

Når flere kvindelige end mandlige ledere tager arbejde med hjem, skyldes det blandt andet, at det stadig i mange hjem primært er kvinderne, som tager sig af afhentning af børn, indkøb og madlavning

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Mange ledere sætter slet ikke spørgsmålstegn ved, om det er i orden at besvare et par mails eller læse en rapport, når de sidder i sofaen om aftenen

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Ledelse er for mange en livsstil med flydende grænser mellem arbejdsliv og privatliv, og mange ledere sætter slet ikke spørgsmålstegn ved, om det er i orden at besvare et par mails eller læse en rapport, når de sidder i sofaen om aftenen. Det kan dog blive problematisk, hvis lederne aldrig holder helt fri og hverken i weekender eller ferier får koblet af. Selvom man har lederansvar, er det nødvendigt engang imellem at slukke telefonen, siger Vibeke Skytte.

Undersøgelsen viser samtidig, at flere kvindelige end mandlige ledere arbejder mere, end de egentlig selv foretrækker. 23 procent af kvinderne svarer, at de”i høj/meget høj grad” arbejder mere, end de har lyst til, mod kun 18 procent af de mandlige lederkolleger. Til gengæld – og måske ikke så overraskende – topper mændene, når det gælder indflydelse på arbejdsbyrden. 39 procent af de adspurgte mænd vurderer selv, at de har indflydelse på arbejdsbyrden, mens det gælder 33 procent af de kvindelige ledere.

SE OGSÅ: Kom til debatseminar om kvindelige ledere

- Jo højere, man er i ledelseshierarkiet, desto større indflydelse har man på sit arbejde og på sin arbejdsbyrde – uanset køn. Men det er påfaldende, at de kvindelige ledere generelt oplever i mindre grad end mændene at have et ord eller to at skulle have sagt, når det gælder arbejdsbyrden. Det kan desværre godt få mig til at tænke, at der også på dette punkt er et gammelt og meget uhensigtsmæssigt kønsrollemønster, som slår igennem, siger Vibeke Skytte.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres i april.