Mit Lederne

Nyheder

Kvindelige ledere føler, at de skal være bedre end mændene

21. august 2017

To ud af fem kvindelige ledere har i løbet af karrieren oplevet eller følt, at de skulle være bedre end deres mandlige lederkollegaer, fordi de var kvinder. Denne oplevelse er især udbredt blandt kvinder med en lang videregående uddannelse i bagagen. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne.

38 procent af de kvindelige ledere svarer i den nye undersøgelse, at de ”ofte” eller ”sommetider” har følt eller oplevet, at de skulle præstere bedre end deres mandlige lederkollegaer, fordi de var kvinder.

Man får ikke et lederjob forærende, så når vi kvinder lykkes med at få ét, skal vi simpelthen turde hvile i, at vi er blevet betroet ansvaret, fordi vi har de rette kvalifikationer og var den dygtigste kandidat til jobbet

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

10 procent af de i alt 557 adspurgte kvindelige ledere svarer i undersøgelsen, at de ”ofte” har oplevet eller følt sådan, mens 28 procent svarer, at de ”sommetider” har følt, at de skulle være bedre end de mandlige ledere i deres virksomhed.  40 procent har aldrig følt sådan.

Direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris er ærgerlig over, at så mange kvindelige ledere oplever eller føler et pres for at præstere bedre end de mandlige ledere.

- En naturlig forklaring kan være, at de ikke føler, at de er gode nok. Inden for socialpsykologien taler man om fænomenet ”Stereotype threat”, der handler om, at man ubevidst kommer til at bekræfte negative stereotyper om den sociale gruppe, man er en del af. For kvindelige ledere kan det være, at de ubevidst tænker, at ledelse i virkeligheden er et mandefag, som kvinder ikke i samme grad har et naturligt anlæg for. Dén tankegang kan være årsag til, at nogle kvindelige ledere føler, at de er nødt til at overkompensere for deres køn og arbejde endnu hårdere end deres mandlige lederkollegaer, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Familieliv blokerer for flere kvinder i ledelse

Tendens mest udbredt blandt de højtuddannede

Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser også, at det er blandt de højtuddannede kvinder, at flest føler, de skal præstere bedre end mændene. Mere end hver femte, 21 procent, af de kvindelige ledere med en lang videregående uddannelse har ”ofte” følt eller oplevet, at de skulle være bedre end deres kollegaer af hankøn, fordi de var kvinder. Dette gør sig kun gældende for fem procent af de kvindelige ledere med en erhvervsuddannelse.

- Én forklaring er, at kvinder med lange uddannelser som oftest er placeret på et højere niveau i virksomhederne. Jo længere oppe i hierarkiet, man kommer, jo færre kvinder er der, og desto hårdere er konkurrencen om chefstolene, påpeger Bodils Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Virksomheder skal droppe maskulin blik på ledelsesdyder

Hun mener, at kvinder skal blive bedre til at stole på, at de kvalificerede til deres job.

- Man får ikke et lederjob forærende, så når vi kvinder lykkes med at få ét, skal vi simpelthen turde hvile i, at vi er blevet betroet ansvaret, fordi vi har de rette kvalifikationer og var den dygtigste kandidat til jobbet. Vi behøver hverken arbejde mere eller hårdere end vores mandlige lederkollegaer, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Undersøgelsen om kvinder og karriere bliver offentliggjort i sin helhed senere på året.