Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kun få virksomheder har fokus på medarbejdernes nattesøvn

23. januar 2017

Dårlig eller for lidt nattesøvn kan have stor indflydelse på ledere og medarbejderes fysiske og psykiske velbefindende og deres performance på jobbet. Ikke desto mindre er det ifølge en ny undersøgelse fra Lederne kun meget få virksomheder i Danmark, som har sat fokus på de ansattes søvn. 

I undersøgelsen, som er baseret på svar fra 1.373 ledere, svarer kun syv procent, at virksomheden har igangsat initiativer med fokus på ledernes og medarbejdernes søvn. At andelen er så lav, overrasker chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde med til at sikre lederes work-life-balance

- Kvaliteten af nattesøvnen er en vigtig indikator for ledernes og medarbejdernes generelle fysiske og mentale velbefindende, og der er ingen tvivl om, at en leder eller medarbejder, som møder veludhvilet op på jobbet, performer bedre end én, som har sovet dårligt. Derfor kan det give rigtig god mening, at virksomhederne tilbyder de ansatte rådgivning og hjælp til en bedre nattesøvn – men også, at man fra virksomhedernes side lægger op til en åben dialog om nattesøvn, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Det handler ikke om, at virksomhederne skal med ind i lederne og medarbejdernes soveværelser, men om med respekt for de ansattes privatliv at give dem råd og vejledning om, hvordan de får en god nattesøvn

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann

Det blev sidste år meget omtalt i medierne, da energikoncernen Dong Energy tilbød sine godt 6.500 medarbejdere en søvn- app som hjælp til en bedre nattesøvn. Appen var en del af et større søvninitiativ, der blev søsat, fordi en intern undersøgelse havde vist, at 40 procent af medarbejderne selv angav, at de enten sov for lidt eller for dårligt. Den efterfølgende diskussion i medierne gik blandt andet på, om den type af tiltag er grænseoverskridende, og om virksomhederne skal have lov til at bevæge sig "ind i de ansattes soveværelser".

LÆS OGSÅ: Hver anden leder arbejder mere end 45 timer om ugen

- Det handler ikke om, at virksomhederne skal med ind i lederne og medarbejdernes soveværelser, men om med respekt for de ansattes privatliv at give dem råd og vejledning om, hvordan de får en god nattesøvn. Og her kan eksempelvis en søvn-app på telefonen være et nyttigt værktøj. Nøgleordet er, at tilbud om hjælp til bedre søvn skal være frivilligt på linje med andre sundhedsfremmende ordninger – eksempelvis gratis frugt, tilskud til motion og idræt, adgang til psykologisk rådgivning og hjælp til rygestop. Men mens de fleste nok er klar over, at det er sundt at motionere, og at et æble er mere sundt end en flødeskumskage, er der generelt mindre viden om betydningen af god nattesøvn. Derfor giver det god mening, når virksomhederne informerer og tilbyder hjælp også på dette område, så længe der er tale om tilbud og ikke påbud, pointerer Signe Tønnesen Bergmann.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere på foråret.