Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kolleger gør en forskel for trivsel på jobbet

22. maj 2017

92 procent af medarbejderne på danske virksomheder mener, at en kollega bør blande sig, hvis vedkommende oplever stress eller mistrivsel hos en kollega. Det viser en ny undersøgelse fra partnerskabet Sammen om Mental Sundhed, som Lederne er en del af.

To ud af tre danskere kommer i berøring med mentale helbredsproblemer i løbet af deres arbejdsliv. I sidste uge lancerede partnerskabet Sammen om Mental Sundhed derfor en ny kampagne, der sætter fokus på, hvordan kolleger kan hjælpe hinanden med at sikre trivsel på arbejdspladsen.

Ledere er rollemodeller i forhold til kulturen på arbejdspladsen, men kollegerne er også med til at skabe kulturen

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann

Ni ud ti medarbejdere mener nemlig, at man skal være klar til at hjælpe kolleger, der har det svært, men 18 procent er usikre på, hvor meget de må blande sig, når de oplever mentale helbredsproblemer på arbejdspladsen. Kun hver femte har, ifølge undersøgelsen, viden og værtøjer til at hjælpe.

Partnerskabet, der hører under Sundheds- og Ældreministeriet, giver i den nye kampagne ”En god kollega gør en forskel” fem enkle råd til, hvordan man kan hjælpe sin kollega.

- De fleste vil gerne hjælpe en kollega, som mistrives, men de ved ikke, hvordan de får taget hul på snakken. Det skal den her kampagne være med til at råde bod på ved at udbrede fem enkle råd til, hvordan vi hver især kan hjælpe, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

LÆS OGSÅ: Syv ud af ti ledere har haft samtale med medarbejder om stress

Vigtigt at turde spørge ind

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann er enig i, at kolleger spiller en stor rolle i at forebygge mistrivsel og stress.

- Kolleger er dem, der kender hinanden bedst, og derfor vil de også i det daglige kunne følge med i, hvordan de hver især har det. Ledere er rollemodeller i forhold til kulturen på arbejdspladsen, men kollegerne er også med til at skabe kulturen, for eksempel i forhold til hvordan man taler med hinanden, siger Signe Tønnesen Bergmann, der opfordrer medarbejdere til at spørge ind til hinanden.

LÆS OGSÅ: Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv

- Hvis man observerer noget, der tyder på, at ens kollega har det svært, skal man turde spørge ind til det. Tag gerne udgangspunkt i konkrete ting, du har lagt mærke til, og spørg ind til dem, når du taler med din kollega, forslår chefkonsulenten.

Fem gode råd

  1. Bidrag til et godt fællesskab, hvor I jævnligt taler om, hvordan I organiserer arbejdet og orienterer hinanden, så alle oplever, at opgaverne er tydelige og til at klare.

  2. Hold øje med, om nogen udviser tegn på mistrivsel, og om det står på i længere tid. 

  3. Spørg ind, hvis en kollega viser tegn på mistrivsel

  4. Støt op om en kollega, der i en periode har det svært.

  5. Hjælp med at finde vej til løsninger, helst i samarbejde med jeres leder og eventuelt en nøgleperson på arbejdspladsen. I kan også have behov for at få hjælp udefra.

Om partnerskabet

Partnerskabet Sammen om Mental Sundhed udspringer af satspuljeaftalen på psykiatriområdet 2014-2017, hvor parterne bag aftalen afsatte syv millioner kroner til etableringen af et partnerskab med det formål at styrke den mentale sundhed på danske arbejdspladser.