Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Klar forbedring af psykisk arbejdsmiljø

09. maj 2016

Det psykiske arbejdsmiljø er i klar forbedring på de danske arbejdspladser. På bare to år – fra 2014 til i år – er andelen af ledere, som giver det psykiske arbejdsmiljø bundkarakterer, næsten halveret, viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 1.927 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, vurderer 15 procent af de adspurgte ledere, at det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen er "meget dårligt" eller "dårligt". I en tilsvarende undersøgelse foretaget af Lederne i 2014 var andelen af ledere, som satte hak ud for "meget dårligt" eller "dårligt", på 27 procent.

Tilsvarende er der sket en stor stigning i andelen, der bedømmer det psykiske arbejdsmiljø som "godt" eller "meget godt"; Fra 49 procent i 2014 til nu at være oppe på 60 procent af de adspurgte ledere.

Udviklingen glæder arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen.

- I kølvandet på den økonomiske krise havde mange virksomheder store udfordringer med få det psykiske arbejdsmiljø på ret køl, og det kunne man tydeligt aflæse i undersøgelsen fra 2014. En fortsat presset økonomi, usikre fremtidsudsigter og udbredt frygt blandt medarbejdere for at miste jobbet førte til et dårligt psykisk arbejdsmiljø mange steder. Når tallene nu i så markant grad er forbedret, er det en understregning af, at krisen er klinget af og optimismen vendt tilbage på de fleste arbejdspladser, siger Lars Andersen.

LÆS FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere oplever kun sjældent sager om sexchikane

Undersøgelsen viser, at der er en klar sammenhæng mellem virksomhedens situation og vurderingen af det psykiske arbejdsmiljø. Er der eksempelvis foretaget betydelige personalemæssige reduktioner i de seneste to år, peger over halvdelen af lederne, 56 procent, på, at det psykiske arbejdsmiljø er meget dårligt/dårligt. Og på de virksomheder, der ifølge lederne har usikre fremtidsudsigter, vurderer halvdelen af de adspurgte, 49 procent, at det psykiske arbejdsmiljø er til bundkarakter.

Hele Ledernes nye undersøgelse om psykisk arbejdsmiljø, som også retter luppen mod mobning, konflikter og sexchikane, offentliggøres i slutningen af maj.

Krisen er klinget af og optimismen vendt tilbage på de fleste arbejdspladser.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen