Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kierkegaards tanker kan give nutidens ledere ro

04. januar 2016

Filosoffen Søren Kierkegaards tanker er højaktuelle for dagens ledere. Det mener Pia Søltoft, ekspert i etik og religionsfilosofi og forfatter til en ny bog om Kirkegaard og ledelse: ”Kunsten at vælge sig selv – Om Kierkegaard, coaching og lederskab”.

- Ledere i dag skal konstant træffe hurtige beslutninger, der nemt risikerer at blive inkonsistente og vilkårlige, fordi omgivelserne forandrer sig så hurtigt, siger Pia Søltoft i et interview i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

Forfatteren forklarer, at vi lever i en tid i opbrud. Det samme gjorde Søren Kierkegaard for 150 år siden – samfundsmæssigt, politisk og på det personlige plan.

- Der er meget fokus på det at være leder, og de fleste ulykker føres i dag altid tilbage til dårlig ledelse, siger Pia Søltoft, der placerer Kierkegaard mellem to mere nutidige tænkere.

Det er først, når man ser på sine beslutninger, at man finder ud af, at nogle af dem måske var forkerte eller havde for store omkostninger. På den baggrund kan man beslutte sig for at handle anderledes i fremtiden

Pia Søltoft, ekspert i etik og religionsfilosofi.

Hvor den amerikanske ledelsesguru Stephen R. Covey argumenterer for, at mennesket har en fast kerne, der kan forbedres og fintunes, og den danske psykologiprofessor Svend Brinkmann mener, at vi kun er noget i kraft af samspil med omgivelserne, står Kierkegaard for en tredje vej.

- Kierkegaard mener, at vi har et selv, men at det ikke er noget i sig selv. Selvet kan først ses, når vi forholder os bevidst til det, siger Pia Søltoft.

For ledere betyder det at ”vælge sig selv”, at man tænker og reflekterer over de beslutninger, man har truffet som leder.

LÆS OGSÅ: Magt er et vilkår for ledelse

- Pointen er, at det er først, når man ser på sine beslutninger, at man finder ud af, at nogle af dem måske var forkerte eller havde for store omkostninger. På den baggrund kan man beslutte sig for at handle anderledes i fremtiden, siger Pia Søltoft.

Pia Søltoft mener, at Kierkegaards ”tredje vej” kan gøre lederes gang på jorden lettere.

- Det er en proces, der tager tid og kan være hård i starten. Men med tiden kan det blive en lettelse, fordi man som leder skaber sit eget grundlag at hvile på, så man ikke føler sig som en kastebold mellem forskellige dagsordener og interesser, siger hun.

Læs hele artiklen

Ny