Isolation: Overblik over dine rettigheder

I forbindelse med genåbningen af Danmark er der lanceret en ny teststrategi for håndteringen af coronavirussen i det danske samfund. Du opfordres nu til at isolere dig selv, hvis du enten er smittet eller har været i kontakt med en smittet, men hvad betyder det for dit arbejde? Hvad er dine rettigheder og hvad skal du være opmærksom på? Få overblikket her.

19. maj 2020

Isolation: Spørgsmål og svar om dine rettigheder Rikke Agervig Helles

Coronavirussen har fyldt meget over de seneste måneder, og smittespredningen ser ud til at være under kontrol. Den nye teststrategi indebærer blandt andet isolation, hvis du er smittet eller hvis du har været i nærkontakt med en, der er smittet.

”Vi håber ikke, at den her problemstilling bliver relevant for mange, men det gør den ikke mindre vigtig for dem, der står i situationen. Og der er nemlig forskel på om du er smittet eller ej – også selvom du er i isolation i begge tilfælde”, fortæller Rikke Agervig Helles, teamchef og advokat i Lederne.

Vi har samlet en række spørgsmål og svar til denne problemstilling her:

Skal jeg fortsat arbejde, hvis jeg er i isolation?

Hvis du ikke er syg, kan din arbejdsgiver kræve, at du fortsat arbejder på distancen, selvom du er i isolation. Hvis du er eller bliver syg under isolation, har du lovligt forfald og skal ikke arbejde. Som funktionær har du ret til løn under sygdom.

Hvis mit arbejde kræver en fysisk tilstedeværelse, og jeg bliver sendt i isolation, hvad gør jeg så?

Hvis du er gået i isolation fordi du har været i kontakt med en smittet, skal du stille din arbejdskraft til rådighed, så længe du ikke er syg. Hvis det ikke er muligt at arbejde med dine sædvanlige arbejdsopgaver, f.eks. fordi de kræver fysisk tilstedeværelse, kan din arbejdsgiver bede dig udføre andre opgaver, der kan løses hjemmefra.  

Kan jeg selv vælge at gå i isolation?

Du kan ikke selv vælge at gå i isolation. Mener du selv, at du bør komme i isolation, f.eks. fordi du har været i kontakt med en, der har corona, skal du kontakte din læge for at få afklaret dette. Bliver du væk fra dit arbejde uden aftale med din arbejdsgiver, og uden at du er blevet opfordret til at gå i isolation, kan din arbejdsgiver trække dig i løn og i værste fald afskedige eller bortvise dig på grund af udeblivelsen. Hvis du er utryg ved at skulle møde på arbejde, skal du drøfte dette med din arbejdsgiver og forsøge at aftale, at du f.eks. arbejder hjemmefra, indtil det er trygt for dig at vende tilbage til arbejdspladsen.

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg går i frivillig isolation?

Din arbejdsgiver kan ikke pålægge dig isolation, da isolation sker efter kontakt med myndighederne eller en læge. Din arbejdsgiver kan godt sende dig hjem, hvis han frygter at du kan smitte kollegaer, men det skal i givet fald ske med fuld løn under hjemsendelsen. 

Jeg er smittet med COVID-19, sat i isolation og er ledig. Kan jeg få udbetalt dagpenge fra a-kassen?

Hvis du er blevet smittet med COVID-19, er du syg, og du skal melde dig syg på jobnet.dk. Du vil modtage dagpenge fra a-kassen, de første 14 dage. Er du fortsat syg herefter, er det din kommune, som udbetaler sygedagpenge.