Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ingen blød landing for lederne efter sommerferien

14. august 2017

Sommerferien er slut for de fleste, og blandt andre lederne på de danske virksomheder er tilbage i arbejdstøjet. Og lederne skal ikke forvente en blød landing med god tid til lige at vænne sig til, at ferien er slut. Faktisk oplever to ud af tre ledere at have ekstra travlt lige efter ferien, viser en ny undersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 2.120 ledere, oplever 68 procent af lederne, at de i perioden umiddelbart efter sommerferien arbejder mere end normalt. Og tendensen er ikke ny. Tallet er således på niveau med tilsvarende undersøgelser, Lederne tidligere har foretaget. I 2016 var det 67 procent og i 2015 63 procent af de adspurgte ledere, som kalkulerede med ekstra travlt lige efter ferien.

De fleste med ekstra travlhed i kølvandet på ferien vurderer, at det drejer sig om én til to uger, men for 15 procent af lederne er der tale om tre, fire eller endnu flere uger med ekstra tryk på kedlerne efter sommerferien. Opgjort i timer vurderer hovedparten af lederne, at der er tale om op til 10 timers ekstra arbejde i ugerne efter ferien, mens 15 procent af de adspurgte opgør merarbejdet til over 20 timer.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere bruger ferien på at overveje efteruddannelse

Kommer man som leder tilbage til kæmpestore bunker på skrivebordet, som det tager flere uger at komme igennem, kan man spørge sig selv, om man har været god nok til at uddelegere

Ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm

Ifølge ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm kan der være flere gode grunde til, at lederne får ekstra travlt lige efter perioden i hængekøjen eller under sydens sol.

- Resten af verden har ikke ligget stille, mens lederne har holdt sommerferie, og derfor ligger der ofte en vis mængde ophobede arbejdsopgaver til lederne. Det kan knytte sig til kunder og leverandører – især hvis man er leder i en international virksomhed, der handler med lande, som har et andet feriemønster end det danske – og det kan være spørgsmål fra medarbejdere og lederkolleger, som er landet i indbakken, mens lederen holdt ferie. Men ofte handler det også om, hvor god lederen har været til at planlægge op til ferien og ikke mindst uddelegere opgaver og ansvar i sommerferien. Og kommer man som leder tilbage til kæmpestore bunker på skrivebordet, som det tager flere uger at komme igennem, kan man spørge sig selv, om man har været god nok til at uddelegere, siger Birgitte Alstrøm.

God idé at sprede møder ud
Hun pointerer, at det er vigtigt, at de batterier, som forhåbentlig er blevet ladet godt op i sommerferien, ikke bliver flade allerede i løbet af det første par uger efter ferien.

- Så vidt det overhovedet er muligt, bør man blokere tid i sin kalender de første dage efter ferien til at få læst mails og i øvrigt samle op på, hvad der er sket hen over sommeren. Derudover er det en god idé at minde sig selv om, at man sjældent behøver at nå alt nu og her. Så i stedet for at lægge alle vigtige team- eller kundemøder i løbet af de første to-tre dage efter, at man er tilbage på jobbet, kan det være smart at sprede møderne lidt ud, siger Birgitte Alstrøm.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ferie betyder helt fri fra jobbet for næsten alle medarbejdere

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.