Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver tredje virksomhed forebygger stress blandt ledere og medarbejdere

06. februar 2017

Godt hver tredje virksomhed har taget initiativer til at forebygge stress blandt ledere og medarbejdere. Stresspolitikker, kurser og trivselsundersøgelser er blandt virksomhedernes foretrukne redskaber, men i de fleste tilfælde er det op til den enkelte, om vedkommende vil deltage. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Initiativer til forebyggelse af stress blandt ledere og medarbejdere er på programmet i 36 procent af virksomhederne. 55 procent af de 1.373 adspurgte ledere svarer derimod, at deres virksomhed ikke har taget stressforebyggende initiativer, mens ti procent ikke ved om deres virksomhed aktivt arbejder med at forebygge stress.

Fremtidens virksomheder må fange tingene i tide. Også stress. Det gælder om at sætte ind, før travlhed udvikler sig til helbredsskadende stress

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann mener, at flere virksomheder burde arbejde med initiativer til forebyggelse af stress.

- Det er vigtigt med en tidlig indsats overfor stress, inden stressen fører til sygemeldinger. Derfor er der brug for, at virksomhedernes beredskab ikke kun sætter rammer for fastholdelse af stressramte medarbejdere, men også omfatter stressforebyggende tiltag. Vi kan se, at stress i stigende grad bliver identificeret som en ”showstopper” for virksomhedens udvikling. Fremtidens virksomheder må fange tingene i tide. Også stress.  Det gælder om at sætte ind, før travlhed udvikler sig til helbredsskadende stress. Paletten af værktøjer er stor, siger Signe Tønnesen Bergmann og nævner stresspolitikker, systematiske ”temperaturmålinger” af trivsel og stress og rettidige omsorgssamtaler som eksempler på, hvad der kan gøres.

En stresspolitik er en god idé, men det er vigtigt, at den ikke blot bliver en tom hensigtserklæring om, at man gerne vil forebygge stress

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann

En stresspolitik er, ifølge undersøgelsen, det mest udbredte værktøj til forebyggelse af stress. Omkring hver femte virksomhed, 19 procent, har en stresspolitik. 14 procent har afholdt kurser eller gå-hjem-møder om stress, mens 13 procent screener deres medarbejdere for stress ved trivselsundersøgelser.

LÆS OGSÅ: Hver anden leder arbejder mere end 45 timer om ugen

- En stresspolitik er en god idé, men det er vigtigt, at den ikke blot bliver en tom hensigtserklæring om, at man gerne vil forebygge stress. Stresspolitikken skal indeholde konkrete procedurer for, hvad man som leder og medarbejder kan gøre for at skabe trivsel og forebygge stress, og hvordan man handler, hvis det alligevel går galt, siger chefkonsulenten.

Frivilligt at deltage i stressforebyggelse
Det er sjældent obligatorisk at deltage i virksomhedernes stressforebyggende initiativer. Kun for 13 procent af medarbejderne er det obligatorisk at deltage i for eksempel kursusdage om stress, mens deltagelse er obligatorisk for 27 procent af lederne.

LÆS OGSÅ: Kun få virksomheder har fokus på medarbejdernes nattesøvn

Signe Tønnesen Bergmann mener, at det er til gavn for alle, hvis medarbejdere og ledere er klædt godt på til at forebygge og håndtere stress.

- Både medarbejdere og ledere har brug for mere viden om forebyggelse og håndtering af stress, så de får nogle handlemuligheder. Naturligvis skal alle initiativer ikke være obligatoriske. Yoga, søvnapp’s og mindfulness er gode tilbud, der bør være frivillige, men virksomhederne skal sikre sig, at ledere og medarbejdere får den nødvendige viden om stress, fastslår Signe Tønnesen Bergmann.

Hele undersøgelsen offentliggøres i marts.