Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver tiende ung vil være selvstændig

28. november 2016

Hver tiende ung drømmer om en karriere som selvstændig. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, der er baseret på svar fra 1.012 unge i alderen 18-30 år.

10 procent af de unge svarer ja til, at de helt sikkert har planer om at starte selvstændig virksomhed i fremtiden. 40 procent svarer måske, mens 43 procent ikke på nuværende tidspunkt drømmer om engang at starte selvstændig virksomhed. Otte procent af de adspurgte i undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har ikke taget stilling.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt synes, at det er positivt, at hver tiende af de unge har mod på at kaste sig ud i at drive selvstændig virksomhed. Han peger på, at de unge søger en form for frihed i deres arbejdsliv.

- Det betyder noget for de unge at være herre i eget hus. De vil ikke være underlagt alt for faste rammer, men i højere grad bestemme selv. De er ikke bange for at arbejde hårdt, men de vil selv styre deres tid og arbejdsopgaver, siger Michael Uhrenholt.

Jeg tror også en del af inspirationen til at blive selvstændig kommer fra medierne. Nyhedsmedierne er fulde af portrætter af unge, succesfulde iværksættere, der fungerer som rollemodeller for andre unge

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Han ser de unges lyst til at blive selvstændige som en del af en større tendens.

- Nogle af Ledernes andre undersøgelser viser, at medarbejdere i dag kun er ansat i virksomheder i kort tid og ofte søger nye udfordringer. Det gælder især de unge. De forfølger flere muligheder, og en stor del af dem vil sandsynligvis få et arbejdsliv, hvor de i nogle perioder er selvstændige og i andre perioder er fastansatte, siger Michael Uhrenholt.

Han forklarer, at arbejdsmarkedet generelt har ændret sig, og at flere og flere i dag ansættes på projektbasis eller som freelancere. Derfor kan mange unge etablere sig som selvstændige og udbyde deres kompetencer på konsulentbasis.

- Rigtig mange selvstændige leverer services og har ikke brug for et stort produktionsapparat. Det betyder, at du i dag ikke behøver en stor startkapital for at komme i gang, siger Michael Uhrenholt.

LÆS OGSÅ: Udtalelse fra ombudsmanden kan få betydning for selvstændiges ret til dagpenge

Flere mænd end kvinder vil være selvstændige
Undersøgelsen viser også, at lidt flere mænd end kvinder går med en selvstændig i maven. Mens 13 procent af de unge mænd svarer, at de helt sikkert vil være selvstændige, er det kun seks procent af de unge kvinder, som deler drømmen.

- Mænd er hverken klogere eller dygtigere end kvinder, men de er måske lidt mere opportunistiske. Kvinder tænker længere frem og ser barriererne før mænd, for eksempel at der jo også er en del økonomisk usikkerhed forbundet med at være selvstændig, siger Michael Uhrenholt. 

LÆS OGSÅ: Elevrådsarbejde giver lyst til ledelse

 Undersøgelsen viser også, at børn af selvstændige ikke er blevet afskrækket fra selv at blive det – tværtimod. Blandt unge, som har en forælder, der er selvstændig, har 11 procent mod på selv at blive selvstændige.

- Det viser, at sporene ikke skræmmer. Mange unge bliver nok inspireret til en karriere som selvstændig gennem forældrene. Men jeg tror også en del af inspirationen til at blive selvstændig kommer fra medierne. Nyhedsmedierne er fulde af portrætter af unge, succesfulde iværksættere, der fungerer som rollemodeller for andre unge, siger Michael Uhrenholt.

Undersøgelsen offentliggøres i sin helhed i januar.