Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver femte virksomhed vil finde ny arbejdskraft i udlandet

23. maj 2016

Et rekordstort antal virksomheder vil i andet halvår af 2016 rette blikket uden for Danmarks grænser, når ledige stillinger skal besættes. Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 1.619 ledere i den private sektor

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, forventer 21 procent af lederne, at deres virksomhed det næste halve år vil rekruttere arbejdskraft fra udlandet. Det er næsten en fordobling på tre år. I en tilsvarende undersøgelse fra Lederne foretaget i 2013 svarede kun 11 procent af lederne, at de kalkulerede med at skulle rette søgelyset mod udlandet for at besætte ledige stillinger.

Det er især udlændinge med videregående uddannelser, som bliver efterspurgt på de danske virksomheder. 55 procent af lederne forventer således, at det er den type arbejdskraft, de vil rekruttere fra udlandet i resten af 2016. Henholdsvis 32 og 30 procent af lederne regner med at skulle finde faglærte og ledere uden for Danmark.

Vi er på vej ind i en periode med øget jobvækst, og undersøgelsen viser tydeligt, at virksomhederne er tvunget til at kigge uden for Danmark, når især stillinger med store krav til videns- og uddannelsesniveau skal besættes.

Formand for Lederne Svend Askær

Risikerer at uddanne sig til arbejdsløshed

Den primære årsag til rekruttere i udlandet er ifølge undersøgelsen, at lederne ikke kan finde den ønskede arbejdskraft i Danmark – den årsag peger 58 procent af lederne på. Næstvigtigste bevæggrund er, at udlændingene har nogle kvalifikationer og kompetencer, som vi ikke kan skaffe i Danmark. Årsagerne er et vink med en vognstand især til Danmarks unge, mener formanden for Lederne Svend Askær.

- Vi er på vej ind i en periode med øget jobvækst, og undersøgelsen viser tydeligt, at virksomhederne er tvunget til at kigge uden for Danmark, når især stillinger med store krav til videns- og uddannelsesniveau skal besættes. Det er et signal til de danske unge, som står foran valg af uddannelse, om, at karrieremulighederne er særdeles gode, hvis de sørger for at tilegne sig de uddannelsesmæssige kompetencer, som erhvervslivet efterspørger. I modsat fald er der stigende risiko for, at de unge uddanner sig til arbejdsløshed, siger Svend Askær.

Arbejdsmarkedet bliver mere og mere globalt, og det er absolut positivt for de danske virksomheder, at de bliver tilført ny viden, nye kompetencer og nye kulturer.

Formand for Lederne Svend Askær

Ledernes formand understreger, at den stigende tendens til at rekruttere i udlandet også har nogle positive konsekvenser.

- Arbejdsmarkedet bliver mere og mere globalt, og det er absolut positivt for de danske virksomheder, at de bliver tilført ny viden, nye kompetencer og nye kulturer, siger Svend Askær.

Ifølge undersøgelsen er der en forventning hos knap hver tredje leder om, at der kan blive svært at finde nye medarbejdere det kommende halve år. 31 procent af lederne svarer således, at det generelt eller i nogle tilfælde vil blive et problem at besætte stillinger med højtuddannede medarbejdere og faglærte.

Konjunkturundersøgelsen i sin helhed offentliggøres i næste uge.