Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver femte ung vil være leder

02. januar 2017

Hver femte unge dansker går rundt med ambitioner om at blive leder. Og klart flere unge mænd end kvinder drømmer om at få ledelsesansvar. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 1.012 unge i alderen 18 til 30 år.

19 procent af de adspurgte har ifølge undersøgelsen”helt sikre” ambitioner om at blive ledere på et tidspunkt. Andelen er på niveau med en tilsvarende undersøgelse, Lederne foretog i 2013. Dengang var det 20 procent af de unge, som svarede, at de gik rundt med lederambitioner.

Halvdelen af de unge, 48 procent, svarer i den nye undersøgelse ”ja, måske” til at have lederambitioner, mens hver fjerde, 26 procent, har besluttet sig for ikke at gå ledervejen. Også de tal flugter med tallene fra den tilsvarende undersøgelse fra 2013.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Elevrådsarbejde giver lyst til ledelse

Mange af de unge med lederambitioner opsøger allerede i en tidlig alder ledelsesansvar ved for eksempel at gå ind i elevrådsarbejde, påtage sig træner- eller lederjob i idrætsforeninger eller tage fritidsjob med indbygget ansvar

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt glæder sig over, at hver femte ung har planer om målrettet at stile efter en lederkarriere.

- Det er særdeles positivt, at en stor andel af de unge har målrettede ambitioner om at bliver leder, og jeg noterer mig også, at der derudover er en meget stor del, som overvejer tanken. Mange unge er allerede ved deres valg af studier i gang med at spore sig ind på et fremtidigt ledelsesansvar, og undersøgelsen viser samtidig, at mange af de unge med lederambitioner allerede i en tidlig alder opsøger ledelsesansvar ved for eksempel at gå ind i elevrådsarbejde, påtage sig træner- eller lederjob i idrætsforeninger eller tage fritidsjob med indbygget ansvar. For mange opstår lysten til ledelse således i en tidlig alder, pointerer Michael Uhrenholt.

Flest unge mænd har lederdrømme
Flere unge mænd end kvinder har ifølge undersøgelsen lederambitioner. Mens 14 procent af kvinderne mellem 18 og 30 år svarer, at de har ambitioner om at blive leder på et tidspunkt, gælder det 25 procent af de unge mænd.

- De unges valg og karriereambitioner bliver i en vis grad præget af de rollemodeller, som de spejler sig i, og her er virkeligheden, at der fortsat er en stor overvægt af mænd på især de øverste ledelsesniveauer at spejle sig i, siger Michael Uhrenholt.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Unge mener, at familieliv og lederjob kan gå hånd i hånd

Ifølge undersøgelsen er det primært den gode løn, de store personlige og faglige udfordringer samt ansvaret, de unge finder attraktivt ved lederjobbet. Blandt de unge mænd er løn topscorer, mens de unge kvinder især er draget af ansvar og personlige udfordringer.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere i denne måned.