Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver anden leder står til rådighed døgnet rundt

04. april 2016

Næsten halvdelen af lederne på de danske virksomheder står til rådighed for arbejdspladsen i døgnets 24 timer. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne udarbejdet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 4.240 ledere, angiver 45 procent af lederne, at de i høj/meget høj grad står til rådighed for arbejdspladsen døgnet rundt, mens 30 procent svarer, at de i nogen grad er til rådighed 24-syv.

Blandt de administrerende direktører er det endnu mere udbredt altid at være til at træffe. 69 procent af direktørerne svarer således, at de i høj/meget høj grad står til rådighed for arbejdspladsen døgnet rundt.

- Undersøgelsen viser, at mange ledere selv har opfattelsen af at stå til rådighed uanset tidspunkt på døgnet. Men det er samtidig vigtigt at slå fast, at dét at stå til rådighed kan betyde to meget forskellige ting: Dels kan der være tale om en reaktiv tilgang, hvor man for eksempel tager telefonen, hvis den ringer om aftenen eller tidligt om morgenen, men ellers i øvrigt holder fri, når man ikke er på arbejde. Dels er der den mere proaktive tilgang til at stå til rådighed døgnet rundt, hvor man af egen drift blandt andet løbende tjekker og besvarer arbejdsmails uanset tidspunkt på døgnet, siger Heidi Linderod, der er ledelsesrådgiver hos Lederne.

LÆS OGSÅ: Kvindelige ledere tager arbejde med hjem

Ledere som kulturbærere og rollemodeller
Heidi Linderod mener, at mange ledere med den proaktive tilgang til at stå til rådighed døgnet rundt risikerer at videreføre og skabe en unødvendig kultur både for sig selv og medarbejderne.

Jeg hører tit ledere, der er til at få fat i døgnet rundt, sige, at ”sådan er kulturen hos os

Ledelsesrådgiver hos Lederne Heidi Linderod

Der kan selvfølgelig være situationer, hvor man som leder skal være til at få fat i også udenfor normal arbejdstid, og der er ledere, som grundet tidsforskelle skal deltage i møder og får vigtige mails, der kræver et svar på skæve tidspunkter af døgnet

Ledelsesrådgiver hos Lederne Heidi Linderod

-Jeg hører tit ledere, der er til at få fat i døgnet rundt, sige, at ”sådan er kulturen hos os”. Men lederne har selv et stort ansvar for at skabe en sund arbejdskultur, og som kulturbærere på virksomheden og rollemodeller for medarbejderne skal de passe på med ikke at stå i spidsen for en uhensigtsmæssig måde at arbejde på. Når det er sagt, kan der selvfølgelig være situationer, hvor man som leder skal være til at få fat i også udenfor normal arbejdstid, og der er ledere, som grundet tidsforskelle skal deltage i møder og får vigtige mails, der kræver et svar på skæve tidspunkter af døgnet, pointerer Heidi Linderod.

Ifølge undersøgelsen arbejder hver femte leder, 19 procent, mere, end de har lyst til. For de administrerende direktører gør sig gældende, at kun 12 procent arbejder mere, end de har lyst til. Den gennemsnitlige arbejdstid for en leder i Danmark er på 44,4 timer om ugen. Mellem tre og seks af de ugentlige arbejdstimer foregår fra hjemmet.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres i slutningen af april.

Opdateret: 14.06.2019