Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver anden leder holder ikke al sin ferie

16. maj 2017

Mere end halvdelen af lederne i de danske virksomheder er gået ud af det netop afsluttede ferieår 2016-2017 med en portion ikke-afviklet ferie. Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 2.176 ledere er andelen af ledere med plus på feriekontoen den højeste i fem år.

 

To strandstole på stranden med udsigt til vandet

52 procent af lederne svarer i undersøgelsen nej til, at de har fået holdt al den ferie i ferieåret 2016-2017, som de havde krav på. I tilsvarende undersøgelser gennemført de seneste fire år har andelen af ledere med ferie til gode ligget mellem 44 og 48 procent.

Det handler om det signal, man sender, og den kultur, man som leder bygger op – men helt grundlæggende handler ferie også rigtig meget om at passe på sig selv

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Den nye undersøgelse viser, at det for de fleste lederes vedkommende er mellem én og fem feriedage, som de ikke har nået eller prioriteret at afvikle. Hver femte leder, 21 procent, har et plus på feriesaldoen på mere end 10 feriedage.

Den primære årsag til ikke at få holdt al sin ferie er ifølge 69 procent af de adspurgte ledere, at de ikke kunne ”passe det ind i forhold til mit arbejde”. Men dén forklaring bliver mødt med panderynker af teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt.

LÆS OGSÅ: Ledere bruger mindre tid på hobby og motion for at få tid til job og familie
- Jeg plejer at sige, at før, man kan være noget for andre mennesker, skal man være noget for sig selv. Som leder er man rollemodel for sine medarbejdere og for de ledere, som eventuelt også refererer til lederen, og det kommer til at klinge meget hult, hvis lederen siger til medarbejderne, at de skal sørge for at holde ferie, mens lederen så i øvrigt selv altid er på arbejde. Det handler om det signal, man sender, og den kultur, man som leder bygger op – men helt grundlæggende handler ferie også rigtig meget om at passe på sig selv, fastslår Michael Uhrenholt.

Prioritering og planlægning
Hans klare opfordring til lederne er at holde al den ferie, de har krav på.

- Ferie er rigtig godt til at lade batterierne op og til at have fokus på alt muligt andet end jobbet. Og hvis man sørger for at prioritere, planlægge og uddelegere sine arbejdsopgaver, inden man tager på ferie, kan langt de fleste ledere også med sindsro holde al den ferie, de har krav på. Verden går sjældent under, fordi lederen er væk i nogle uger, understreger Michael Uhrenholt.

LÆS OGSÅ: Hver anden leder arbejder mere end 45 timer om ugen
Ifølge undersøgelsen har knap fire ud af fem med ferie til gode valgt af få hele eller dele af den ikke-afholdte ferie overført til det nye ferieår. Hver femte, 22 procent, svarer, at intet af den tilgodehavende ferie er blevet overført.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.